SEMLOR: En svensk spesialitet med en norsk vri!
SEMLOR: En svensk spesialitet med en norsk vri! Foto: P4
Slik lager du Christer Berens sine semlor:

Du kan kjøpe ferdige boller, men det beste er om du lager de selv.

1 egg
50 gram gjær
3 dl melk
100 gram smør
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1 dl sukker
1/2 tsk hornsalt (kan droppes, men vil gjøre bollene luftigere)
Rundt 1 liter hvetemel

Mandelmassefyll:
Rundt 150 g mandelmasse eventuelt marsipan
Et par spiseskjeer melk eller fløte

50 gram hakkede mandler (kan droppes)

Husk at massen skal være for myk, så pass på at den ikke blir for hard, eller for bløt. 

Man kan selv velge akkurat hva man vil fylle bollen med! Men i dag brukte vi mandelmasse, bjørnebærsyltetøy, vaniljekrem og pisket krem.


En feil nordmenn gjør, i følge Christer Berens, er at nordmenn deler bollen i to, og klemmer fyllet i mellom. Svenskene derimot har en annen metode, forteller Berens.

– Klipp av et trekantet lokk på toppen av bollen, og bland overskuddet sammen med mandelmassefyllet. Stapp deretter fyllet ned i bollen, sier Berens, som noe motvillig innrømmer at det er greit med syltetøy også, for de som liker det.
Flere kanaler