ADVARER: Lege Arne Røde advarer foreldre som ikke vaksinerer barna sine om at de tar en stor sjanse.
ADVARER: Lege Arne Røde advarer foreldre som ikke vaksinerer barna sine om at de tar en stor sjanse. Foto: P4
Et omfattende meslingutbrudd herjer nå i flere europeiske land, og Folkehelseinstituttet ber foreldre være obs før reise med barn som ikke har vaksinert seg ennå.

Etter å ha vært en del av vaksinasjonsprogrammet i flere tiår, har meslinger vært så godt som utryddet i Norge, men hittil i år er det påvist to tilfeller av den fryktede sykdommen også hos norske barn.

Enkelte foreldre er skeptiske til vaksinasjonsprogrammet, og velger ikke å gi barna sine den såkalte MMR-vaksinen. Det får P4-lege Arne Røde til å reagere.

– Jeg kjenner jeg skammer meg over denne holdningen. Det finnes ingen holdepunkter for at MMR-vaksinen kan kobles til såkalt infantil autisme, den påstanden er knust gang på gang vitenskapelig, sier Røde.


Svensk «smittefest»
I forrige uke skrev NRK om en kvinne i Sverige hadde invitert andre foreldre til «smittefest» da hennes barn hadde blitt smittet med meslinger. Det synes Røde er ille.

– Denne kvinnen aner jo ikke hvem som kommer. Eller om barnet hennes har immunsvikt eller ikke. Har barnet det, så blir det altså påført en potensielt dødelig sykdom. Det synes jeg er ille.

– Alle må vaksinere seg
Den erfarne legen forteller at meslinger er en virussykdom, som for de aller fleste ikke er farlig. Men for mennesker med immunsvikt, er meslinger potensielt dødelig. Derfor er det viktig at alle vaksinerer seg, sier legen.

– Det er et mindretall som trenger vaksinen, men flertallet må vaksinere seg for å beskytte mindretallet. Slik er det med all vaksine og det synes jeg er ganske riktig, avslutter Røde.

Flere kanaler