Foto: NTB scanpix
0:00 | 3:43
Du kan spare over 2600 kroner i året på å fylle tanken på riktig dag. Det viser undersøkelser Tønsberg Blad har gjort.

Søndag kveld og mandag formiddag er prisene på sitt laveste, så settes de opp mandag ettermiddag. Deretter kryper de sakte nedover gjennom uka, med en ny topp torsdag kveld.

Ifølge avisen viste det seg at det skilte 2,27 kroner mellom høyeste og laveste bensinpris. For diesel var differansen 2,22 kroner. Om du kjører like langt som gjennomsnittsbilen, kan du spare 2600 kroner i året.

Professor Øystein Foros ved Norges Handelshøyskole forklarer fenomenet:

- Det er ikke tvil om vi i en tiårs tid har hatt det slik at på mandag morgen, sånn ved lunsjtider så går prisene opp på samtlige av landets bensinstasjoner til en felles pris. Det som er mest sikkert om en vil ha lave bensinpriser, er å fylle søndags kveld eller mandags morgen, sier professoren til P4s Radiofrokost.

Hvorfor oppstår dette mønsteret?

- Det spesielle er at konkurransen avblåses på et bestemt tidspunkt for alle bensinstasjonene. Måten de gjør det på de har noe som heter veiledende priser, det er ikke prisen som står på pumpene, det er en pris som oljeselskapene har satt, så da går de da opp til denne prisen på mandager, forklarer Foros.

Dette faste mønsteret med lave bensinpriser mandag morgen er et særnorsk fenomen:

- Denne type mønster har de ikke i andre land.  Mønsteret med mandager som vi har i Norge, det ser vi ikke andre steder. Heller ikke i Sverige, sier Foros.

Her er P4-lytternes erfaringer:

- Fylte diesel en mandag formiddag og da jeg kjørte ut fra stasjonen var prisen gått opp 2 kr. Drivstoffprisene går alltid opp mandag. Øyvind

- Pendler Hønefoss - Drammen, fyller diesel på YX med rabattkort hver mandag og sparer ca 7500,-/år. Hilsen Terje.

- Stemmer ikke i Holmestrand. Her er det billigst rundt kl 15 på mandager også billig på torsdager.

- Hei kjører ca 50 mil pr dag varierer veldig på priser men torsdager er det billig på Kongsberg også mandager mvh Guttorm

- Hei. I Grimstad stemmer dette mønsteret - NESTEN. Noen ganger er det like dyrt søndag og mandag som det er resten av uka. Så plutselig er det kjempebillig onsdag formiddag. Frustrerende!