EKSPERT: Remo Rehder har over 3000 spill hjemme. Til P4 tok han med de fire spillene han mener kan fenge hele familien denne påsken.
EKSPERT: Remo Rehder har over 3000 spill hjemme. Til P4 tok han med de fire spillene han mener kan fenge hele familien denne påsken. Foto: P4
Påsken er spillhøytiden over alle, og det er mange som børster støvet av gamle utgaver av Monopol, Jakten på den forsvunnede diamant og Ludo.

Men det er ikke alltid like lett å finne spill som passer for hele familien. Brettspill-entusiast, Remo Rehder, jobber med brettspill daglig og skriver for Brettspillguiden, han har funnet frem til fire spill som er et must denne påsken.

Hektiske kakkerlakker
La Cucaracha kom i 2013 og har vunnet flere priser for beste barnespill. Kort fortalt går spillet ut på at en kokk har fått kakkerlakker på kjøkkenet.

– Det morsomste er å finne et spill som både foreldrene og ungene kan trives med, forteller Remo Rehder.

Spillbrettet til La Cucaracha består av en labyrint og en kakkerlakk som går på batteri. Du slipper kakkerlakken ned på brettet og den som greier å styre kakkerlakken til sitt hjørne har vunnet. 

– Dette er kjempehektisk, jeg klarer det ikke når jeg ikke har motstandere en gang, lo Michael Andreassen da han prøvde spillet i P4s Radiofrokost. 
LA CUCARACHA
RASK: Du kan ikke henge med hodet når du skal spille La Cucaracha. Spillet har en batteridrevet kakkerlakk som spinner rundt på brettet. Foto: P4

LES OGSÅ: Hør påskens afterski-hit fra Jon Niklas Rønning

Strategi for hele familien
Spillet Splendor er fjorårets familiespill-vinner. Det går ut på at man er gullsmeder som jakter etter edelsteiner, som man deretter setter sammen for å selge til de adelige.

– Gode familiespill er laget for voksne, men har enkle nok regler til at 10-åringer kan henge med. Splendor har enkle regler, men nok kompleksitet til at du har noe å bryne deg på, forklarer Rehder.

Han er også klar på at det de siste 15 årene har det skjedd en revolusjon i brettspillmarkedet. De gamle brettspillene er ganske ulike de spillene som unge liker i dag. Mange av klassikerne står fortsatt sterkt, men det er mye nytt for den som har lyst til å utvide spillhorisonten.  
SPLENDOR
FAMILIEVINNER: Hvis du vil ha med både minstemann, tenåringen, mor og far er dette spillet for deg. Foto: P4

– For drøyt for mange

Hvis du er ung og skal på hytta med venner er det ett spill som bør bli med i sekken, «Cards against humanity», eller den norske versjonen «Politisk ukorrekt». 

– Spillet går ut på å sette sammen veldig drøye påstander på bakgrunn av kort, deretter stemmer man over hvem som har satt sammen den morsomste komboen, forteller Remo Rehder.

Men han er klar på at dette spillet ikke passer for alle.

– Det er veldig morsomt, men du må ha den rette innstillingen til det. Det er en advarsel til alle med såre hår, vær forsiktig! Det kan være såpass drøyt at noen mennesker mistrives sterkt med det, advarer han.
POLITISK UKORREKT
IKKE FOR ALLE: Noen kan nok føle at dette spillet blir for drøyt, men det er perfekt for unge mennesker på hyttetur. Foto: P4Når barna har lagt seg
Fjorårets vinner av «Selskapsklassen» heter «Hint» og er et prefekt spill å finne frem etter mørkets frembrudd. 

– Dette er ikke et rent quiz-spill, for man baserer svarene sine på hint, forteller Rehder. 

Du skal både mime og nynne hint og de andre skal gjette hva du skal frem til. Det legger grunnlaget for en herlig kveld med varme kinn og gode venner.     
HINT
GI ET HINT: Dette spillet krever både nynning og miming - igjen for strevet får du garantert mye latter. Foto: P4
Flere kanaler