POPULÆRT: De norsk landslagskvinnene er populære, men langt fra så populære som de engelske kvinnelige fotballspillerne var etter første verdenskrig.
POPULÆRT: De norsk landslagskvinnene er populære, men langt fra så populære som de engelske kvinnelige fotballspillerne var etter første verdenskrig. Foto: NTB scanpix
Etter første verdenskrig var det underskudd på menn i England og kvinnene begynte å spille fotball. Etterhvert ble kvinnefotball kjempestort.

- Det var en kamp mellom to berømte kvinnelag og det var 50.000 på tribunen, og 10.000 som ikke kom inn, forteller programleder Linda Eide i NRK. På søndag 25.oktober er det premiere på hennes nye program Smæsj, der hun drar ut i verden for å utforsker hvordan ulike sporter har blitt til.
Saken fortsetter under bildet.
fotball
KØ: Linda Eide leder programmet Smæsj. Hun forteller at folk sto i kø for å se kvinner spille fotball. Foto: NTB scanpix

- Kvinner fikk leie baner
På denne tiden var det generelt mange og så på kvinnekamper, og nettopp fordi det var populært ble de nektet å leie baner.

- FA, Football Association, sa i 1921 til sine medlemsklubber at det ikke lenger var lov å låne ut banene til kvinnefotball, forteller Eide.

Hvorfor ikke?

- Det ble rett og slett for populært, sier hun til P4s helgefrokost. Hun tror det er grunnen til at det helt frem til 80-tallet ikke var helt vanlig med jenter og fotball i Europa.

- I USA, hvor de ikke har hatt dette fenomenet så lenge, så er fotball en like sterk kvinnesport som mannssport, sier hun.
Flere kanaler