HELSEFARLIG: Justering av klokken to ganger i året kan være helsefarlig mener professor.
HELSEFARLIG: Justering av klokken to ganger i året kan være helsefarlig mener professor. Foto: Fotolia
Natt til 25. oktober ble klokken stilt en time tilbake- nå er det vintertid eller normaltid. Ikke alle er begeistret for at klokken stilles to ganger i året.

- Jeg syns det er uheldig å måtte gjøre disse justeringene to ganger hvert år, sier professor Ståle Pallesen ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han mener flere får problemer med å justere døgnrytmen når man flytter på døgnet på denne måten.

- Antall ulykker øker
Å justere klokken kan få fatale konsekvenser viser ulik statistikk på dette.

- Antall bilulykker øker i tiden rett etter at man har innført sommertid, viser mye forskning, sier professoren. Flere studier viser også at faren for hjerteinnfarkt er større når klokken stilles frem om våren.

- Sommertid verst
Professoren mener det største problemet er når man går til sommertid.

- Grunnen til at det er spesielt problematisk er fordi du har en indre biologisk klokke, som for de aller fleste er litt lengre enn 24 timer. Når du går til sommertid, at klokken skrus frem,  så vil det innebære at døgnet bare er 23 timer langt, sier han. 

- Jetlag to ganger i året
Vi stiller klokken pågrunn av EØS-avtalen, via et EU-direktiv som stammer fra 2001.

- Det er jo egentlig det samme som å flytte seg over en tidssone, sier han.

Du får litt jetlag to ganger i året?
- Ja, rett og slett en liten utgave av jetlag. De fleste takler det jo ganske greit, men for noen kan det være problematisk, sier Pallesen.


Flere kanaler