T-BANEN 50 ÅR: T-banen i Oslo binder byen sammen, mener byrådslederen.
T-BANEN 50 ÅR: T-banen i Oslo binder byen sammen, mener byrådslederen. Foto: NTB scanpix
I dag er det 50 år siden kong Olav satt i fremste vogn fra Jernbanetorget i retning Lambertseter da T-banen ble offisielt åpnet i 1966. Banen har vært og er viktig for mange, også for Raymond Johansen som bare var fem år den gangen.

- Den har vært helt avgjørende, den har vært livsnerven, sier han. Johansen forteller at det var T-banen de brukte for å komme seg til byen i ungdomstiden.

- Vi dro først på kino, og senere på byen, sier han.

Innrømmer å ha sneket
Det er mange som har blitt tatt i å snike på banen opp gjennom årene. Byrådslederen innrømmer at han også har reist uten gyldig billett.

- Det har jeg vel helt sikkert gjort. Jeg tror ikke det er en drabantby-unge som ikke har gjort det, sier Johansen. I dag oppfordrer folk til å betale for å kjøre kollektivt i byen.

Saken fortsetter under bilde.
heheh
HAR SENKET: Byrådsleder Raymond Johansen sier t-banen har vært viktig i oppveksten og voksenlivet. Han innrømmer at han har senket på banen i sin ungdom. Foto: NTB scanpix

- Mye irriterer meg
Er det noe som irriterer deg med t-banen?

- Ja det er mye som irriterer meg. Før så var det helt naturlig at når folk kom inn, så satte de seg på det innerste sete som del av en vanlig høflighet. I dag kan mange sitte på det ytterste sete, gjerne med en sekk eller bag foran seg, og du må selv tvinge deg inn for å sette deg på det innerste sete, sier byrådslederen som mener dette er manglende folkeskikk. Han blir også irritert når folk legger bena i sete.

Sier du i fra da?
- Ja i blant sier jeg i fra, erkjenner han.

Liker å sitte i fred
Ganske mange bruker t-banereisen til å sjekke mobilen, og få snakker med sidemannen hvis man ikke kjenner dem. Ifølge Johansen hender det at han gjør det.

- Det hender jo ganske ofte at folk henvender seg til meg på T-banen. Så egentlig må jeg innrømme at det er deilig å sitte i fred, humrer han.


Flere kanaler