SPRÅK: Det er ikke alltid riktig det som kommer ut av munnen på folk. Men hva er egentlig rett og galt?
SPRÅK: Det er ikke alltid riktig det som kommer ut av munnen på folk. Men hva er egentlig rett og galt? Foto: Shutterstock
0:00 | 2:48
Det er ikke alltid riktig det som kommer ut av munnen på folk. Men hva er egentlig rett og galt? Hvem bestemmer hva som er innafor og hva som er uttafor?

Utrolig mange ord i språket vårt blir uttalt ulikt! Noen sier kj-ole, andre sier sch-ole. Noen sier de-te-ktiv, andre sier dek-tek-tiv. Også ordtak blir utsatt for halsbrekkende overgrep.

De unge sier mye rart...eller?
Noen ganger har vi rett og slett misforstått eller hørt feil. Andre ganger er det ungdommelig opposisjon, trender eller lokal dialekt som sørger for det noen vi si er riktig....og GALT!

Tidligere denne uken ble det klart at det engelske laget Leicester mot alle odds vant Premier League.

Leicester. Alle som har peiling på fotball vet at navnet på både byen og laget uttales L-ESTER. Eller L-ESTA, hvis du legger på litt bristisk aksent.

Da vi var ute på gaten og spurte tilfeldig forbipasserende hvem som vant Premier League, svarte  imidlertid de fleste L-EI-CESTER. Fordi det er slik det uttales når man leser det og følger normale regler for uttale.

- Språket endrer seg hele tiden
Hvorfor er det feil? Vi spurte språkforsker Arne Torp hvorfor det har blitt slik at uttalen noen ganger endrer seg slik at det som før var riktig, nå er feil.

Hør svaret hans i lydfilen over.

Sier du noe du vet er feil? Eller er det noe andre sier, som irriterer deg skikkelig? Noe som skurrer hver gang du hører det? Fortell oss om det i kommentarfeltet på Facebook!

Vi bøyer oss i hatten for alle som tør å tilstå en personlig språk-feil, eller som gladelig angir noen andre!


Flere kanaler