stammer fra 1700-tallet.
stammer fra 1700-tallet. Foto: Fotolia
Hvorfor heter det speilegg, og hvorfor er Fiskars-saksen oransje? Du visste kanskje ikke at du lurte på det, men forfatter Hans Petter Treider har funnet svarene for deg og skrevet dem ned i boka Matnyttig.

Han har endevendt skuffer og skap på jakt etter historiene bak maten og maskineriet.

- Vi har for eksempel den italienske salaten, som forsåvidt er totalt ukjent i Italia. En kikk på det italienske flagget forklarer navnet, sier Treider.

- Det grønne i flagget finner du i ertene, og det hvite er majonesen. Det rødlige er gulrøttene, forklarer forfatteren.

Italiensk salat
Denne skal forestille det italienske flagget.


Han er enig i at det krever fantasi å klare og se dette. Han innrømmer også at han ikke er helt hundre prosent sikker på at det er sant.

- Det har vært noe av den store utfordringen med å skrive denne boken. Når jeg begynte å lete merket jeg nemlig fort at det finnes uendelig mange ulike forklaringer, sier han.

Han mener likevel at det aller meste han har kommet frem til er den ekte sannheten.

Gåten om speilegg og Fiskars-sakser
Og Treider har undersøkt mye mer enn italiensk salat. Her er noen fun facts du kan dra frem om small talken en gang skulle gå i stå:

  • Ordet speilegg stammer fra 1700-tallets speil, som lignet på plommen på et egg. 
  • Miksmasteren var uønsket på markedet til å begynne med. Butikkene skjønte ikke verdien av den, så Rufus Eastman som var den første som satte motor på en hjulvisp, måtte selv gå og banke på hos husmødrene. De tok den nemlig imot med åpne armer.

Nytt hjelpemiddel
Dette er tatt på en demonstrasjon av husmorens nye hjelpemiddel på kjøkkenet: en MIKSMASTER! Tatt på en husholdningsmesse i Oslo etter den andre verdenskrig. Foto: NTB scanpix

  • Tannpirkeren var heller ikke så enkel å selge. Ingen hadde trua, og oppfinneren måtte derfor be alle han kjente om å gå rundt i butikkene og spørre om de hadde denne geniale tannpirkeren av tre. Den var det ingen som hadde. Da han et par uker senere kom i kjerra si og spurte om forretningene var interessert i å bestille den, var svaret ja fordi interesseren hadde vært skyhøy den siste perioden.

Tannpirker

  • Den berømte oransje Fiskars-saksen skulle egentlig være rød eller grønn. Det hadde designeren bestemt. Men da prototypene skulle lages hadde fabrikkarbeideren mer oransje maling igjen i maskinen. Han syntes det var feil å kaste denne, og lagde dermed de første saksene oransje. Disse ble oppsiktsvekkende, og førte til en intern avstemning. Flertallet for å beholde den oransje saksen var overveldende, og slik ble den altså til.Flere kanaler