SYMBOLTUNG MGP-SEIER: Ukraina slo Russland og Australia på målstreken i lørdagens Eurovision-finale.
SYMBOLTUNG MGP-SEIER: Ukraina slo Russland og Australia på målstreken i lørdagens Eurovision-finale. Foto: Afp
Det er Ukraina som skal arrangere neste års Melodi Grand Prix.

I går slo de nemlig Australia og Russland på målstreken, i det som plutselig ble en mer politisk vri på musikk-konkurransen enn hva vi er vant til.

- Symboltung seier
- Dette var veldig morsomt. Lille David slo Goliat bokstavelig talt, sier musikkekspert og kommentator i VG, Stein Østby til P4.

Vinneren Jamala tilhører folkeslaget tatarene som holder til på Krim-halvøya, som ble formelt annektert av Russland i 2014.

Vinnerlåtas tittel «1944» henspiller på året da 250.000 tatarer ble tvangsdeportert av Stalin og sendt til de sovjetiske republikkene i Sentral-Asia.

- Jamala er jo krimtartar selv, og de ble fordrevet i 1944, noe som hele låta handler om. Den som tror Eurovision ikke handler om politikk, må tro om igjen. Dette er lillebror som slår storebror. En veldig spennende outsider-seier, sier Østby til P4.

Jamala vant med rekordsummen 534 poeng.

Med det nye poengsystemet var det spenning helt til siste slutt. Favoritten Australia fikk ikke overraskende flest poeng fra juryen, og Russland fikk flest poeng fra publikum. Men sammenlagt vant altså Ukraina.Flere kanaler