INGEN REGLER: Det finnes ingen absolutte regler for når du kan kaste ut juletreet, ifølge ekspert.
INGEN REGLER: Det finnes ingen absolutte regler for når du kan kaste ut juletreet, ifølge ekspert. Foto: Shutterstock
Noen kan nesten ikke vente med å kaste ut treet, mens andre venter med å rydde bort julen til langt ut i januar.

- Vi har jo egentlig ingen fast tradisjon for når det skal skje, sier Ann Helene Bolstad Skjelbred, forfatteren av boka "Jul i Norge".

Byfolk kaster ut juletreet når kommunen henter det
Ifølge Bolstad Skjeldbred kommer det an på hvor og hvordan folk bor når det gjelder hvor lenge det grønne, glitrende treet får bli innendørs.

- Hvis man kan ha det i kjelleren,  sager det opp og bruker det til å fyre opp i ovnen gjør man det, sier hun. Mens for de som bor i byer er det litt vanskeligere. Mye tyder på at det er praktiske årsaker til når de kvitter seg med treet.

- De siste årene så har nok det med å kaste ut juletreet hatt en nær forbindelse med når renovasjonsvesenet melder at de henter juletreet, sier Bolstad Skjeldbred.

Ingen absolutte regler
Tradisjonsmessig sett er det altså ingen absolutte regler for dette, treet kan bli stående til påske om man vil.

- Jeg har jo fortellinger om julefeiringer der jeg pleide å jobbe, på i norsk etnologisk gransking. Noen fortalte at de hadde juletre et godt stykke ut i mars og da hadde de sitt siste julebord, men da var juletreet ganske brunt og trist, forteller hun.

Ut 13.dag jul
Men selv om eksperten mener det ikke er noen faste regler for når treet skal ut, så mener de fleste av P4s lyttere at juletreet skal ut enten 13. dag jul eller 20. dag jul.

- Juletreet kaster vi ut 20. dag jul, som er 13. januar. Det er gammel tradisjon! Men vi pynter det jo ikke før lille julaften, skriver en lytter.

En annen skriver at juletreet står til 13. dag jul, altså 6. januar.

-
Synes det blir mørkt og tomt når det tas ut. Det må jo vannes og stelles så det ikke drysset. Veldig få nåler på gulvet her.


Flere kanaler