Russefeiringen over hele landet har startet. Er dette for tidlig?
Russefeiringen over hele landet har startet. Er dette for tidlig?
0:00 | 0:57
I går gikk startskuddet for årets russefeiring. Hellerudsletta er stedet hvor festen skal vare fram til søndag kveld.

- Det har gått greit for seg der i natt. De som var på stedet skryter både av arrangementet og oppførselen til russen, sier operasjonsleder Arild Ruud i Romerike politidistrikt til rb.no.

Flere medier skriver om gjenger som bruker mye penger på feiringen. VG nevner en guttegjeng fra Romerike som tilsammen bruker to millioner kroner.

I en undersøkelse fra Finans Norge svarer én av fire at de vil bruke mer enn 10.000 kroner på russefeiringen. 1 av 3 er medeier i en russebuss og disse har i gjennomsnitt 30.000 kroner i personlig utlegg.

- Mange tenker ikke på konsekvensene. Det virker som om feiringen starter tidligere og tidligere, og det er klart at da blir det jo flere utgifter, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til P4, også kjent fra Luksusfellen på TV3.

Hun er rundt omkring på skoler og snakker med unge om russetiden.

- Det er faktisk slik at dersom man bruker svært mange penger i russetiden kan man bli forsinket flere år når det gjelder å komme inn på boligmarkedet. Mange er ikke klar over kravene bankene stiller når det kommer til boliglån, sier hun.

Samtidig som hun har full forståelse for at russ ønsker å bruke penger på tiden, som er et minne for livet, er hun også forundret over alt utstyret som finnes for russen nå.

- Da jeg var russ hadde vi også russedrakt og russebil. Men russedrakten malte vi på selv, og til russebilen leide vi ikke inn kunstnere for å måle den. Vi hadde sponsormerker på den, fortsetter hun.

- Vi må også tenke på at det er aktører som tjener svært gode penger på russefeiringen, også at den starter tidligere. Deres mål er jo å få mest mulig penger inn i kassa, avslutter hun.

Flere kanaler