HÅPER FACEBOOK TAR ANSVAR:  Statsminister Erna Solberg er glad nettgiganten Facebook nå godtar Vietnam-bildet. Nå håper hun de også tar mer samfunnsansvar.
HÅPER FACEBOOK TAR ANSVAR: Statsminister Erna Solberg er glad nettgiganten Facebook nå godtar Vietnam-bildet. Nå håper hun de også tar mer samfunnsansvar. Foto: NTB scanpix
0:00 | 3:56
I går snudde Facebook etter massiv kritikk og tillater allikevel det historiske bildet av jenta Kim Phuc som flykter fra napalmbombene under Vietnam-krigen i 1972.

Vår egen statsminister Erna Solberg ble selv rammet av sensur, men lot seg ikke stanse.

Erna Facebook
LOT SEG IKKE STANSE: Statsminister Erna Solberg la igjen ut Vietnam-bildet på sin Facebookside etter at hun ble sensurert. Denne gangen har de sladdet bildet sammen med flere andre historiske bilder. Foto: Skjermbilde/NTB scanpixHvordan var det å bli sensurert?

- Jeg var vel egentlig forberedt på at det kunne skje selv om jeg håpet at det ikke skulle gjøre det. Men jeg ble ikke overrasket siden det har skjedd med så mange som har lagt ut nettopp dette bildet. Det er en rar opplevelse at en post bare forsvinner, forteller statsminister Erna Solberg til P4.

Solberg lot seg ikke stanse og la i ettertid ut bildet på nytt i sladdet versjon sammen med andre viktige historiske bilder, også de med sladd.

Hvorfor gjorde du det?

- Dette gjorde jeg for å vise at dette dreier seg om viktige bilder fra vår historie. Bilder er en utrolig viktig formidler av ting, og i dagens verden er bilder ofte viktigere enn tekst. Ikke minst for unge mennesker skaper bilder nysgjerrighet og gir et sterkt inntrykk av historien. Sensurerer du da bort mennesker, tar du også vekk en viktig del av historien, sier Solberg. Min opplevelse er at når Facebook da sensurerer ved å ta bort et menneske fordi det for eksempel er nakent, så forandrer man historien og det er ikke bra.

Har Facebook for mye makt?

- Ja, de har jo mye makt fordi det er jo nesten den enerådende  plattformen for hvor vi publiserer ting og har samhandling med andre. Men Facebook vil jo bare forbli det så lenge vi mener det er et nøytralt og ordentlig sted. Folk vil flytte seg vekk fra plattformen hvis de føler at dette er et sted som de føler blir redigert på måter som man ikke vil stå inne for. Så de har makt, men er også mer følsomme for denne typen reaksjoner fra folk. Særlig fordi de har forsøkt så lenge å si at de bare er en plattform uten redaktøransvar. Men hvis de redigerer, så påtår de seg et slikt ansvar også, og da må de gjøre mer enn å bruke algoritmer. Da må de også ha en tydeligere policy og mulighet til å overprøve det datamaskinene bestemmer, sier Solberg.

Vil du utfordre Facebook sin makt også i fremtiden?
Ja, det vil jeg gjøre om det er ting jeg synes er personlig viktig. Og jeg synes historiske bilder er viktige. Jeg har ingen stor agenda på å utfordre Facebook. Men jeg synes at alle store selskaper har et ansvar for å se hvordan deres handlinger må stå seg moralsk og etisk. Det som er bra at Facebook gjør og som er litt av dilemma med denne saken, er jo at de er flinke til å sørge for at siden ikke blir et sted for nakenbilder og barnepornografi, men de må utvise bedre skjønn på hvordan de utfører akkurat det, sier Solberg.

Hør intervjuet med statsministeren øverst i saken.

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Setter inn flere tiltak mot muslimhat Økt fokus på diskriminering av muslimer i skolen og registrering av hatkriminalitet hos politiet. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler