REGLER: Kjenner du de uskrevne reglene for Halloween?
REGLER: Kjenner du de uskrevne reglene for Halloween? Foto: Shutterstock
Allehelgensaften, hallo venn eller halloween blir mer og mer populært i Norge. 

Den 31. oktober samles tusenvis av barn for å gå knask eller knep med venner.  

Da er det greit med noen uskrevne regler, slik at alle skal få en fin opplevelse. Ved å snakke med barna om dette i forkant er utsiktene gode for at kvelden skal bli like fin som barnet håper.

Kun i dag
Det er bare lov til å gå knask eller knep på selve Halloween, altså 31. oktober. Det er mest vanlig å gå mellom klokken 17 og 21. Alt har sin ende, og etter 21 er det kveld.

Slukket utelys
De som ikke feirer Halloween kan vise dette ved å slukke utelyset. Hvis du derimot ønsker besøk av småskumle monstre på godterijakt, kan du vise dette ved å sette ut lys eller pynt på trappa. 

Ta med en voksen
Barnehagebarn skal alltid ha følge med en voksen, men også de større barna kan føle på en ekstra trygghet hvis en voksen er med. Hold deg litt i bakgrunnen hvis barna ønsker det.

Ingen knep
Selv om man sier knask eller knep er det ikke lov med knep. Det er viktig å være høflig og hyggelig også til de som ikke feirer Halloween. Noen vet kanskje ikke at det er Halloween, hos andre er kanskje godteskålen tom. Da sier man høflig "Ha det bra", og går videre.

Bruk refleks
31. oktober er en av de mørkeste høstkveldene. Derfor er det viktig å huske refleks eller lommelykt når du er ute og går.

Skjerm de minste
Ikke la små barn åpne døra. De aller minste bør skjermes for groteske skapninger, dødningehoder, blod og gørr og andre sterke inntrykk. Ifølge Barnevakten.no finnes det eksempler på at små barn er blitt skikkelig redde. Alternativt kan du skru av utelyset, og vente noen år før dere er med på moroa.


Flere saker

Fellingstillatelse på ulv Det er gitt skadefellingstillatelse på én ulv i sju kommuner i Agder. Lørdag 01.08 2020
– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
Flere kanaler