Foto: Fotolia
Hvis du lærer deg og bruke riktig kjærlighetsspråk kan du unngå krangler og bli en bedre kjæreste. Det mener samlivsterapeut Dora Thorhallsdottir.

Hun forklarer at hvis man skal få det godt i sine nærmeste relasjoner er det utrolig viktig å være bevisst på hvilke behov både kjæresten og en selv har.

- Et eksempel på dette er et par jeg hadde i terapi der kvinnen ikke følte seg elsket og verdsatt. Hun savnet komplimenter fra mannen. Han på sin side forsto ikke at det var det hun savnet og forsøkte å vise sin kjærlighet ved å arbeide og fikse ting i hjemmet, forteller Thorhallsdottir.

Saken fortsetter under bildet.Kvinner vil ha ord, menn vil ha berøring
I løpet av sine mange år som samlivsterapeut har Dora Thorhallsdottir lagt merke til at det som er viktigst for kvinner ofte ikke kommer like høyt på menn sin liste.

- Kvinner er svakere for ord enn menn og også mer opptatt av tid. En kvinne kan føle seg svært oversett og lite elsket i et forhold hvis hun føler at det ikke blir satt av tid til henne, forklarer Thorhallsdottir.

Menn har drimot andre behov. Tjenester scorer høyt på deres liste, men det aller viktigste er fysisk berøring.

- Et avslag på sex kan en mann ta svært tungt. Det kan få ham til å føle seg lite verdsatt i forholdet, sier samlivsterapeuten. Som også understreker at hvilket kjærlighetsspråk man foretrekker har mye å gjøre med ens egen oppvekst.

- Kommer man fra et hjem der det er vanlig å si at man elsker hverandre har man antageligvis større behov for å høre dette i et forhold enn hvis man ikke har vokst opp med det, mener Thorhallsdottir.

LES OGSÅ: Du inviteres på date!

Hvilket «språk» snakker din kjæreste?
Hvis du bruker feil kjærlighetsspråk er det ikke sikkert at partneren din oppfatter det du vil. Finn derfor ut hvilket eller hvilke av de fem språkene under som din kjæreste liker.

Tjenester
Hadde du satt pris på at kjæresten hentet ungene i barnehagen eller laget middag til du kom hjem? Kanskje er det tjenester som er ditt kjærlighetsspråk.

Gaver
Elsker du å få rosebuketter, en kaffe på jobben eller et smykke. Hvis det å få en gave er noe som gjør at du føler deg elsket og verdsatt er dette ditt kjærlighetsspråk.

Gave
BORTKASTET: Ikke overøse en person som ikke har gaver som sitt kjærlighetsspråk med presanger. Foto: Fotolia

Anerkjennende ord
Hvis du føler deg mest verdsatt når du får komplimenter, ros og kjærlige ord er det dette språket kjæresten din bør bruke på deg.

Kvalitetstid
Liker du deg aller best når du og kjæresten er alene sammen og bruker tid på hverandre. Da bør du sørge for å ha mest mulig av det i forholdet ditt, kvalitetstid er antageligvis ditt kjærlighetsspråk.

Fysisk berøring
Elsker du klemmer, kos, kyss og holding i hender? Fysisk berøring kan være mye mer enn sex. Hvis du føler deg aller best når kjæresten din tar på deg er fysisk berøring ditt kjærlighetsspråk.

Barfot
BERØRING: Er ofte viktigere for menn enn for kvinner Foto: Fotolia


Det er helt normalt å kjenne seg igjen i flere kjærlighetsspråk enn ett.

Ikke sikkert kjæresten vil ha det samme som deg
Kjærlighetens fem språk er utviklet av Dr. Gary Chapman, som blant annet har skrevet om språkene i boken «The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate».

Teorien går ut på at mennesker foretrekker ulike kjærlighetsspråk og at det er viktig at du henvender deg til din partneren på det kjærlighetsspråket partneren foretrekker. Det er ikke nødvendigvis det språket du selv liker best.
Flere kanaler