MORSDAG: Søndag leser vi opp morsdagshilsner i Kjærlighet uten grenser på P4 fra kl 21.00. Send inn din hilsen lengre ned i saken.
MORSDAG: Søndag leser vi opp morsdagshilsner i Kjærlighet uten grenser på P4 fra kl 21.00. Send inn din hilsen lengre ned i saken. Foto: Shutterstock
I år er det 100 år siden morsdag ble innført i Norge. 

Morsdagen feires alltid den andre søndagen i februar, og i år skal vi hylle våre mødre søndag 10. februar.

Men hvordan feirer man dagen på best mulig måte? Vi har spurt, og mødre har svart på hvordan de aller helst vil feire morsdagen:

1 - Sove lenge. Vil du gjøre mamma ekstra glad på morsdagen? La henne sove litt lengre enn resten av gjengen.

2 - Kaffe og frokost på sengen. For en luksus etter å ha fått sovet lenge!

3 - Kort eller tegning fra barna. Et hjemmelaget kort der du forteller hvor takknemlig og glad du er i mor er alltid en innertier.

4 - Null husarbeid. Mange mødre ønsker seg en fridag fra husarbeidet på morsdagen.

5 - Middag. Mange av mammaene vi snakket med ønsket å slippe å lage middagen, og noen ønsket seg også å spise på restaurant med familien.

6 - Kake. Mange mammaer ønsket seg kake, aller helst bakt av familien.

7 - Klemmer. Sist, men ikke minst, var det mange mammaer som ønsket seg mange gode klemmer på morsdagen.

I tillegg til fri fra husarbeid og frokost på senga, kan det jo være ekstra hyggelig å få overraskende hilsen i «Kjærlighet uten grenser» på P4:


Jubileum i år
Som så mange andre skikker er også morsdagsfeiringen importert fra andre siden av Atlanterhavet. Amerikanske Anne Maria Jarvis ønsket å hedre sin avdøde mor, og organiserte derfor en offisiell minnedag for alle mødre. Den første morsdagen ble feiret 12. mai 1908.

Skikken spredte seg raskt til Europa, og ble svært populær i Tyskland og Østerrike. Norge var litt nølende, men slengte seg med på feiringen syv år etter. 

Den første norske morsdagen ble feiret den 9. februar 1919, altså for 100 år siden i år.

I 1920 fikk alle svenske husstander tilsendt en brosjyre som beskrev hvordan morsdagen skulle feires:

Morsdag

Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler