PEPPERKAKEHUS: Del bilde av ditt pepperkakehus på Facebook! Og gjerne dine triks og tips!
PEPPERKAKEHUS: Del bilde av ditt pepperkakehus på Facebook! Og gjerne dine triks og tips! Foto: Shutterstock
Vi vil se ditt pepperkakehus! Ta et bilde og del det i kommentarfeltet på Facebook. Har du spesielle triks eller tips til bygging, fasong og pynt? Del dem med oss!

Pepperkakehus! Gøy å lage. Koselig å ha stående fremme hele julen gjennom. Og gøy å knuse!

Det er faktisk «Pepperkakehus-dagen» i dag, tirsdag 12. desember. Gingerbread House Day feires hvert år på denne dag i USA. Dagen hyller pepperkakedeigens fantastiske egenskaper som byggemateriale.
Her i Norge har vi lang og god tradisjon for å lage pepperkakehus. For mange er dette en fast familietradisjon, og det er gjerne det samme huset som bygges, år etter år, gjennom generasjoner.

Pepperkaker har blitt laget helt siden antikken, Man antar at papperkaker i en eller annen fasong ble laget for første gang i Europa så tidlig som på 1000-tallet, da korsfarere vendte tilbake fra herjinger i Midtøsten. Med seg hadde de blandt annet den smakfulle pepperkakedeigen. 


I følge en fransk legende var det den armenske monken Gregory of Nicopolis som brakte pepperkakedeigen til Europa i år 992. 

Tradisjonen med å bygge og dekorere pepperkakehus oppstod i Tyskland tidlig på 1800-tallet. Det hevdes at det var Brødrene Grimms eventyr om Hans og Grete som inspirerte bakere til å starte byggingen.

Del bilde av ditt pepperkakehus, uansett om det er feiende flott...eller om det kanskje ikke ble helt som planlagt...
Pepperkakehus
PYNT: Kan det bli for mye pynt på et pepperkakehus? Foto: Shutterstock


Flere kanaler