• 22.09.15
    Tips mot vettskremthet Del 1
    3 min
  • 22.09.15
    Tips mot vettskremthet Del 2
    2 min
Vi hadde besøk av Siri Skyttemyr i Michael Direkte i dag. Hun har 10 års erfaring i å holde "Talekurs for vettskremte". Hun har hjulpet et par tusen mennesker å komme over taleskrekken og frykten for å ta ordet. Siri holder kurs i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Vil heller dø
- Det sies at på en liste over folks fobier kommer angsten for å dø på 7. plass, mens angsten for å ta ordet, kommer på 1. plass, sier Siri.

Nå har Siri akkurat nå gitt ut boken "Vettskremt? Ta knekken på taleskrekken".

For Siri er dette et kjent utsagn: - Det er ingen som ville trodd meg dersom jeg fortalte om min frykt for å holde presentasjoner. Alle ser på meg som utadvendt og sosial, men de skulle bare visst".

Angst og hjertebank
Siri forteller at hjertebank, en hals som snører seg og angst for angsten gjør at mange gruer seg i ukevis og prøver å unngå situasjoner hvor de må ta ordet. Taleskrekk hindrer mange i å bruke sine evner.
Rådet "kast deg ut i det" nytter ikke, det krever teknikker og eksponeringstrening.

- Det finnes gode teknikker du kan lære deg, også må du finne et forum der du kan trene deg og bygge mestrings-følelse og selvtillit. På kurs fungerer de andre deltagerne som et slikt forum, sier Siri.

Tips
Vi spurte Siri om hun kunne gi oss noen umiddelbare tips, og det kunne hun:-)

1. Hvis du må vente på at det skal bli din tur å tale: Sitt godt mens du venter! Kjenn at du sitter godt på stolen og pust godt!

2. Når det blir din tur går du rolig opp. Ta deg litt tid, ikke rush. Når du så står der, kjenn etter at du har bakkekontakt og er tilstede. Tenk på hva du skal si.

3. Når du begynner å snakke: Ikke snakk for fort. Hold deg til det du har planlagt å si, og ikke så mye annet. Ta deg gjerne små pauser på 2-3 sekunder underveis og kjenn at du er på plass.