Det gjør nemlig de aller fleste av oss.

Kostholds-ekspertene roper så høyt de kan om overvekt, hjertelidelser og diabetes type 2, men de blir fullstendig overdøvet av vår kontinuerlige gumsing, tygging, smatting, og slurping.

Faktum er at befolkningens godteri-vaner forlengst har blitt til uvaner. Vi har vent oss til å stappe i oss slike mengder av søtsaker, at kostholds-ekspertenes mengde-råd virker middelalderske, gjerrige, smålige, umulige...

Gode råd
Vi spurte Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Ullevaal Sykehus om råd:

Hvordan skal vi gå frem for å sørge for at barna våre ikke får i seg mer sukker enn det de har godt av?
Hvis det er sukker i alt, hva er minst verst?

Klarer du å følge rådene?
1. Brus og saft er verstingene! Undersøkelser viser at det er disse som er hovedsynderne i norske hjem.
Brus og saft uten sukker kan løse problemet, men ønsker du å gi barna dine kunstige søtningsstoffer? Det er IKKE anbefalt å gi lett-varianter til barn under tre år, fordi man vet for lite om eventuelle skadevirkninger.
Brus og saft skal kun serveres en gang i blant - for eksempel til lørdagskosen.

2. Lørdagsgodt er tingen! Ikke fredags- lørdags - og søndagsgodt.....

3. Sjokomelk er lurt! Gi barna sjokomelk i stedet for brus (til lørdagsgodtet). Sjokomelk inneholder 1/3 av sukkermengden, og barna får i seg næringsstoffene i melken - som det ikke finnes et fnugg av i brusen.

4. Barn bør få max 10-15 biter smågodt til lørdagsgodt. La barna velge de bitene de har mest lyst på.

- Skal du velge godteri for barnet ditt:

5. Store, lette biter, som for eksempel skum-puter og skumbananer er lurt - da ser det mere ut i skålen.

Marshmallows
Foto: Fotolia


6. Sjokolade med nøtter inni (Eks M eller M&MS) er bedre enn biter av massiv sjokolade. Da er deler av fettet også av den gode typen.

7. Mørk sjokolade er bedre enn lys sjokolade.

8. Kjærlighet på pinne varer lenge, og slik sett smart å legge i lørdagsgodt-skålen. Er du bekymret for hull i tennene, er dette derimot et dårlig valg.

9. Kjeks er jevnt over IKKE sunnere enn sjokolade! Ikke bruk kjeks som mellommåltid eller belønning.

10. Ikke hamstre godteri! Kjøp den mengden godteri og snop som skal spises opp! Ikke kjøp store giga-poser og tenk at du skal ha det i skapet og bare spise på lørdager. Det funker dårlig for de aller fleste!

Sukker dreper
I dag kan vi lese i VG at "SUKKER TAR LIV". Vi har hørt det før. Vi vet det. Men søtsuget er der, like serkt.

I følge Helsedirektoratet bør et barn i alderen 4-6 år ikke spise mer enn 40 gram sukker per dag. Ett glass saft, en bolle, en liten yoghurt og én kjeks, og du har allerede overskredet anbefalt dose!

Voksne og barn over 10 år bør maks få i seg 50 gram sukker, sier Helsedirektoratet. En halv liter brus inneholder 50 gram sukker...

Flere saker

- Historisk stor sak Politiet har i dag pågrepet en tiende person i det de kaller en historisk stor sak om seksuelt misbruk av hunder. Onsdag 23.09 2020
Flere kanaler