STÅR FREM: Michael Andreassen sto i helgen frem som alkoholiker, blant annet i VG og NRK.
STÅR FREM: Michael Andreassen sto i helgen frem som alkoholiker, blant annet i VG og NRK.
* Sto frem som alkoholiker
* Har fått hundrevis av støtteerklæringer
* - En lettelse å fortelle


I lørdagens VG (krever abonnement) sto programleder Michael Andreassen fram med en hemmelighet han har båret på i mange år.

«4. mars 2012 skulle Michael ha direktesending. Idet han skulle dra opp spaken til mikrofonen var det stopp. Han orket ikke mer. Det hadde kostet for mye krefter å holde seg oppe, og skjule at han til slutt trengte alkohol for å kunne fungere.»

VG 10.10.15

Mandag var han «dagens navn» hos Dagsrevyen.

Kollapset
Michael kollapset på jobb i P4. Han ble hentet av ambulanse og kjørt til Rusakuttmottaket på Aker Sykehus, der han ble i 3 uker før han la seg inn på en 12-trinnsklinikk. Og det var 12-trinnsmodellen som ble redningen. Da fikk han endelig verktøyene han trengte for å klare å mestre livet sitt.

- Jeg hadde prøvd å slutte mange ganger. Noen ganger holdt det i tre dager, andre ganger i flere uker. Men jeg vendte alltid tilbake til alkoholen, for jeg klarte ikke å mestre livet mitt. Jeg visste ikke hvordan jeg skulle ta tak i problemene mine, og jeg klarte ikke å forholde meg til dem. Jeg rømte fra dem. Til slutt hadde jeg nådd det, som for meg var bunnen, forteller Michael Andreassen til P4.no.

I dag leder han sendingen Michael Direkte, alle hverdager fra 12-15. Her har han også «Arbeidsuka», der hundrevis av kjendiser har fått prøve seg som programledere og reportere på radio. Den dramatiske dagen i 2012 hadde han helgesending.

Hundrevis av reaksjoner
Reaksjonene har vært mange etter at han stod frem med sin historie.

- Jeg har fått flere hundre støtteerklæringer på Facebook, Instagram på SMS og e-post. Mange synes det er flott at jeg har valgt å være åpen om min historie, men jeg får også henvendelser fra andre som sliter med alkoholproblemer og pårørende. Det har vært fantastisk å kjenne på varmen og støtten samtidig som jeg føler at noen har nytte av at jeg forteller historien min, sier Michael.

Artikkelen fortsetter under bildene
Michael Andreassen
ALKOHOLIKER: P4s Michael Andreassen sto i helgen frem som alkoholiker. Foto: P4
Michael Andreassen og Lise Askvik
PÅ SCENENE: Han trives i rampelyset, her er Michael på scenen sammen med P4-kollega Lise Askvik under årets Vinterlyd-turné.
Michael Andreassen
KROPPSBYGGER: I dag drikker han ikke lenger. Nå er han "hektet" på trening. Her fra et humoristisk fotoshoot tidligere i år.
1986
KONFIRMASJON: Slik så Michael ut som konfirmant i 1986, før problemene startet.

- I mine øyne kunne jeg ikke miste mer og da hadde jeg i realiteten to valg. Jeg kunne leve eller dø. For meg var det så dramatisk. Heldigvis valgte jeg livet, sier han.

Det var da konsekvensene ble åpenbare han forstod at det var et problem.

- Regningene hopet seg opp, jeg tok ikke vare på meg selv og de rundt meg. Jeg ble mindre opptatt av hvordan jeg så ut. Etterhvert ble jeg fysisk syk av å ikke drikke og jeg hadde forferdelig angst. Jeg klarte ikke å sove uten lyd rundt meg så jeg sov på sofaen i stua med TVen på. Jeg husker jeg ba til Gud. Kjære Gud. Vær så snill, la meg få 5 minutter med ro, bare 5 minutter så jeg kan sovne, sier han.

Selv om han forstod at han trengte hjelp, opplevde han det som vanskelig. Vanskelig å fortelle hvor vondt han egentlig hadde det og hvor mye alkoholen bestemte over livet hans.

- Jeg var redd for at hvis jeg var helt ærlig, ville jeg miste alt. Jeg var livredd samtidig som jeg trengte hjelp, men jeg visste ikke hvordan jeg skulle klare å slutte.

Drømte om å være vanlig
Michael sier han husker at han sto i kassakøen på Kiwi, så på personen foran seg og tenke:

- Jeg skulle ønske jeg var deg. Jeg skulle så inderlig ønske at jeg bare kunne være vanlig. Ha et vanlig liv. Jeg husker da jeg, etter at jeg hadde sluttet å drikke, skulle kjøpe gressklipper. Da følte jeg meg så vanlig, og det var et stort øyeblikk! Hei alle sammen, se på meg. Jeg kjøper gressklipper! Jeg er helt vanlig. Jeg var kjempestolt da jeg klippet gresset med min egen gressklipper etterpå.

Dårlig menneske?
- Jeg skammet meg veldig for den jeg var. Alkohol er noe alle andre tilsynelatende mestrer, hvorfor klarer ikke jeg det? Er jeg et dårligere og svakere menneske enn alle andre? Hva slags menneske er jeg egentlig?

Det tok lang tid før Michael klarte å forsone seg med at dette er en sykdom som kan ramme alle, og det tok tid å gi slipp på skammen.

- Jeg finner mye ro i "sinnsrobønnen" som begynner med: «Gud, gi meg sinnsro til å godta de ting jeg ikke kan forandre. Jeg kan jo ikke forandre det som har vært, men jeg kan lære meg å leve med det. Det som har skjedd har skjedd, nå må jeg fokusere på hvordan livet mitt skal være idag og fremover.»

Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler