Fresh red apples
Fresh red apples Foto: Fotolia
0:00 | 2:45
I spalten Våga Fråga fikk vi i dag inn følgende spørsmål fra Kristin på Jeløy:

Jeg har alltid lurt på om det faktisk er viktig å vaske frukt og bær før man spiser dem? Og i så fall om det har noe for seg å skylle dem kjapt under kaldt vann?

Vi videresendte spørsmålet til informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, og overlot til henne å svare:

Støv og skitt?
- Grunnen til at en ønsker å skylle frukt og bær kan være at man tenker at det er støv, og at det har vært fraktet og folk kan ha tatt på varen i butikken. Da er det bare å skylle lett under kaldt vann. Frukt kan også skylles i lunkent vann.

- Bær tåler ikke så godt lunkent vann og sterk stråle, så de kan man skylle forsiktig med kaldt vann.

- Hvis man er redd for at det sitter igjen reststoffer av sprøytemidler, og eventuelt vil komme disse livs, må man la vannet renne lenger; 20-30 sekunder, og tørke av.

Rester av sprøytemidler?
Britt Kåsin påpeker imidlertid at rester av sprøytemidler ikke er noe vi i Norge trenger å være bekymret for:

- Både frukt, bær og grønnsaker som er importert OG den vi produserer selv i Norge, blir kontrollert jevnlig! Vi har så langt ikke sett rester av sprøytemidler som gjør at vi har grunn til å være redde.

Kåsin sier vi må forholde oss til de kontrollene som blir gjort, og resultatet av disse.

- I løpet av de siste årene har det bære vært funnet reststoffer av sprøytemidler i noe sitrongress som hadde vært importert fra en mindre eksportør i Thailand. Partiet ble fjernet umiddelbart.

Flere saker

Utga seg for å jobbe i barnevernet - dømt for overgrep En mann i slutten av 50-årene er i Ringerike tingrett dømt til fengsel i fire og et halvt år for overgrep mot ei 11 år gammel jente. Torsdag 05.12 2019
Marie Fredriksson er død Den svenske popsangeren Marie Fredrisson er død, 61 år gammel. Tirsdag 10.12 2019
Flere kanaler