Fresh red apples
Fresh red apples Foto: Fotolia
0:00 | 2:45
I spalten Våga Fråga fikk vi i dag inn følgende spørsmål fra Kristin på Jeløy:

Jeg har alltid lurt på om det faktisk er viktig å vaske frukt og bær før man spiser dem? Og i så fall om det har noe for seg å skylle dem kjapt under kaldt vann?

Vi videresendte spørsmålet til informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, og overlot til henne å svare:

Støv og skitt?
- Grunnen til at en ønsker å skylle frukt og bær kan være at man tenker at det er støv, og at det har vært fraktet og folk kan ha tatt på varen i butikken. Da er det bare å skylle lett under kaldt vann. Frukt kan også skylles i lunkent vann.

- Bær tåler ikke så godt lunkent vann og sterk stråle, så de kan man skylle forsiktig med kaldt vann.

- Hvis man er redd for at det sitter igjen reststoffer av sprøytemidler, og eventuelt vil komme disse livs, må man la vannet renne lenger; 20-30 sekunder, og tørke av.

Rester av sprøytemidler?
Britt Kåsin påpeker imidlertid at rester av sprøytemidler ikke er noe vi i Norge trenger å være bekymret for:

- Både frukt, bær og grønnsaker som er importert OG den vi produserer selv i Norge, blir kontrollert jevnlig! Vi har så langt ikke sett rester av sprøytemidler som gjør at vi har grunn til å være redde.

Kåsin sier vi må forholde oss til de kontrollene som blir gjort, og resultatet av disse.

- I løpet av de siste årene har det bære vært funnet reststoffer av sprøytemidler i noe sitrongress som hadde vært importert fra en mindre eksportør i Thailand. Partiet ble fjernet umiddelbart.

Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler