KRIMFORFATTER: Hans Olav Lahlum leser mye krim, og deler gjerne noen tips til påskelektyre.
KRIMFORFATTER: Hans Olav Lahlum leser mye krim, og deler gjerne noen tips til påskelektyre. Foto: P4/Microstock
  • 21.03.16
    3 min
  • 21.03.16
    2 min
  • 21.03.16
    3 min
Historiker og forfatter, Hans Olav Lahlum har vært på besøk i P4-studio og delt følgende anbefalinger til deg som ennå ikke har kjøpt inn eller lånt med deg påskekrimmen:

1. Blindgang av Jørn Lier Horst
En veldig god krimroman fra 2015. Horst har blitt norges ledende forfatter av realistisk politikrim.

2. Brennemerket av Eystein Hanssen
Hardkokt, norsk krim med handling fra utlandet som tar opp ulike samfunnsspørsmål.

3. Paradisbakken av Marit Reisersgård
Hun ble nominert til Riverton-prisen i 2015. Anbefales på det varmeste!

4. Stjerner over, mørke under av Ingebjørg Berg Holm
Norsk krim fra 1800-tallet som har fått veldig gode anmeldelser

5. Kureren av Kjell Ola Dahl
En veldig fascinerende historie men en forhistorie fra 2. verdenskrig, en mellomhistorie fra 60-tallet og en tråd helt fram til vår tid. Krim som man blir spent av og samtidig litt tankevekkende krim. Veldig bra!

Vil du lese en klassiker?
- Disse fem er alle nyere, norske krimbøker, sier Lahlum. - Skal jeg trekke frem en klassiker, vil jeg anbefale Morder i huset av Agatha Christie. Den er en av Agatha Christies egne favoritter. Familiedrama fra London, uten Poirot og Miss Marple, men veldig fascinerende, logisk krim med overraskende løsning.

Saken fortsetter under bildet.
Krim
ANBEFALES: Her er Lahlums seks påskekrimtips.

Langrennskrim
Lahlum selv har gitt ut seks krimromaner med hovedpersonen Kolbjørn Kristiansen (K2).

- Jeg jobber med bok nummer syv. Den skal hete Sporveksningsmordet. Det starter med et drap ute i langrennsløypa i Holmenkollen. Man finner et lik, og står igjen med spørsmålet: "Hvem stilte seg opp med et skytevåpen ved siden av skiløypa og skøt en 17 år gammel gymnaselev og skiløper?". Boka kommer i august.

Er det forskjell på påskekrim og vanlig krim?
- Nei, egentlig ikke, sier Lahlum, forskjellen ligger mest i at man leser den i påsken.

Særnorsk fenomen
Lahlum forteller at dette med påskekrim er en særnorsk tradisjon.  Den skjøt fart i 1923, da det var en krimroman skrevet under pseudonymet Jonatan Jerv (som i virkeligheten var skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie) som het Bergenstoget plyndret i natt. Boktittelen ble trykket på forsiden av en avis, så folk trodde det var et nyhetsoppslag, men i virkeligheten var det en annonse. Saken fikk mye oppmerksomhet, og det hevdes at  denne romanen og markedsføringen av den, er opptakten til fenomenet påskekrim.

- Fenomenet kan muligens spores ennå lenger tilbake i tid. Hvis du leter i aviser noen år tidligere finner du annonnoser som sier "Nå er det snart påske, husk å kjøpe spenningsromaner!", forteller Lahlum.

Videre forteller han at fenomenet på et tidspunkt har blitt selvforsterkende. NRK begynte å sende krim i påsken, forlagene begynte å satse på det, bokhandlerne begynte aktivt å markedsføre at "nå er det påske - kjøp krim" og leserne har etterhvert fått en bevissthet rundt det.

- Slik har "påskekrim" blitt et særnorsk fenomen. Men bøkene i seg selv er i all vesentlighet akkurat de samme som man leser ellers i året.

Hva skal til for å kalle noe en krimbok?
- Det er veldig ulikt. Her har folk ulike forventnger, sier Lahlum, som mener at det er noe av grunnen til at krimsjangeren er så populær, det er at den tilbyr så mange typer ulike bøker.

- Det er mange som eksempelvis leser bøkene til Jo Nesbø, som aldri kunne tenke seg å lese mine bøker. Det er noen som leser mine bøker som aldri ville lese Jo Nesbø (...det er nok noen færre av de, erkjenner jeg åpnet, ler Lahlum).

Forfatteren beskriver krimsjangeren som veldig sammensatt. - Du kan få de veldig fysisk-dramatiske bøker, du kan få psykologiske thrillere, du kan få bøker som er relatert til ulike samfunns-temaer og samfunnsproblemer. Du har journalister som skriver journalist-krim, du har advokater som skriver advokat-krim, sosiologer som skriver sosiologisk krim, du har operasanger Øystein Viken som skriver opera-krim osv osv.

- Selv er jeg historiker og skriver historisk krim. Det finne noe for enhver smak!

- De fleste av oss i Norge lever jo i hverdagen ganske trygge, regelmessige liv, og dermed så har vi både tid og råd og nerver til å koble av og lese litt spenningsromaner, mener Lahlum.

Hvordan vil du beskrive norsk krim generelt?
- Det har vært et kvalitetsoppsving når det gjelder norsk krim i løpet av de siste to tiår. Norsk krim kommer med stor georgrafsik og tematisk variasjon. Det er en veldig sammensatt gruppe disse ca 50 krimromanene som kommer ut hvert år. Det er mye ulikt og det er mye bra, avslutter Lahlum.

Du kan høre hele påskekrimpraten med Hans Olav Lahlum i lydfilene over. Programleder er Michael Andreassen.

Flere kanaler