40 ÅR SIDEN DE FANT HVERANDRE: Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen.
40 ÅR SIDEN DE FANT HVERANDRE: Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen. Foto: NTB scanpix
  • 24.09.16
    0 min
  • 24.09.16
    11 min
KLM. Høyt elsket av nordmenn i fire tiår. Kirkvaag, Lystad og Mjøen. Trond, Knut og Lars. Eller Gaus, Roms og Brummun, om du vil.

Enorm produksjon
I år er det 40 år siden de fant sammen som trio, og startet produksjonen av det mange vil si er noe av det beste levert av norske komikere gjennom tidende. Vi har hørt dem på radio og sett dem på TV i utallige innslag, skjetsjer, teater, filmer og serier.

Trond Kirkvaag gikk dessverre bort i 2007. Vi husker ham med glede!

Saken fortsetter under bildet.
KLM
FEIRER: Tre fine fyrer som var med på mimresending. Foto: P4

Herlig påvirkning
Vi fikk besøk av selveste Knut Lystad denne uken. Med seg hadde han sin gode venn Tom Mathisen, som er fortellerstemmen i Brødrene Dal-serien. Komiker Jon Niklas Rønning var også på plass. For Jon Niklas har KLM betydd enormt. 13 år gammel så Jon Niklas på Brødrene Dal på TV. Han ble ikke bare underholdt, han ble enormt inspirert.

– Der og da bestemte jeg for å bli komiker, sier Jon Niklas. Og det ble han. Jon Niklas beskriver hva han har satt mest pris på med KLM.

– De har hatt så intelligent humor i alle år. Og musikalsk humor! Det har vært breddfult av forskjellige sjangre, det synes jeg er så gøy. De har aldri hvilt på laubærne - de har alltid utfordret.

Hør hele intervjuet i lydfilen over.

Gode minner
Vi tok en tur ut og spurte folk på gata om deres forhold til KLM. Det er ingen tvil om at folk har gode minner, for  mange barndomsminner:

– Mitt beste KLM-minne er når han spiller Gud på kontoret i himmelen. Jeg ler hver gang jeg ser den, og jeg har sett den minst hundre ganger, men jeg ler fortsatt hver gang!

– Vi hadde en VHS-spiller hjemme da jeg var liten, som tilhørte min far. Han var veldig glad i KLM, å den gikk på repeat. Det jeg synes var morsomst var Brødrene Dal, og hele sekvensen med Elvegris og Minigris.

– Jeg husker at jeg ble livredd for Brødrene Dal da jeg var liten. De hadde alltid en skummel sekvens til slutt, med skummel musikk om mysteriet til neste gang. Det sitter skikkelig i meg. Jeg husker akkurat hvordan det føles. Dritspennende men skummelt!

Kommer til å leve lenge
Knut Lystad tror selv at noe av grunnen til at Brødrene Dal fortsatt er svært populær er tematikken.

– Spektralsteinene handler om å løse forkjølelsens gåte. Så lenge folk fortsetter å bli forkjøla, så er det aktuelt!

Hva er ditt sterkeste KLM-minne? Del det gjerne i kommentarfeltet på Facebook.

Fikk du lyst til å se en episode av Brødrene Dal eller en god, gammel KLM-skjetsj? Både på nrk.no og på Youtube finner du det meste av det KLM har laget.
Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler