VAKKER: Karoline Dyhre Breivang er klar over at hun er en av relativt få mennesker på jorden som har rødt hår og blå øyne.
VAKKER: Karoline Dyhre Breivang er klar over at hun er en av relativt få mennesker på jorden som har rødt hår og blå øyne. Foto: Privat
Man regner med at 1-2 % av verdens befolkning har rødt hår. På den nord-vestlige halvkule er tallet 2-6 %. I Skottland er tallet helt oppe på 13 %.

Svært sjelden kombinasjon

De aller fleste av de som har rødt hår, har imidlertid brune eller grønne øyne. Kun én prosent av de som har rødt hår, har kombinasjonen rødt hår og blå øyne. Dette er den sjeldneste kombinasjonen i verden!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nicole Kidman
RØDT HÅR OG BLÅ ØYNE: Den australske skuespilleren Nicole Kidman er med i den eksklusive klubben. Foto: Afp

Hvorfor rødt hår?
Et pigment som heter melanin avgjør hårfargen vår. Melamin kommer i to typer - eumelanin og pheomelanin. Eumelanin gir et mørkt hår (sort og brunt), mens pheomelanin gir lyst hår (blondt og rødt). Rødt hår får de som har et høyt nivå av det røde pigmentet pheomelanin og relativt lavt novå av det mørke pigmentet eumelanin.

Rødt hår blir ikke grått - og er lettere å style
Rødhårete mennesker blir aldri gråhåret. Håret mister bare sakte sin rødfarge til det blir et slags sølvaktig hvitt, altså blondt. Rødhårete har også færre hår på hodet, men hvert hårstrå er tykkere. Rødt hår er derfor lettere å style enn andre hårfarger.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Prins Harry
RØDT HÅR, BLÅ ØYNE OG BLÅTT BLOD: Britenes Prins Harry har en enda mer eksklusiv kombinasjon av attributter. Foto: Afp

Forskere leter etter svar
Forskning har vist at folk med rødt hår fortere blir sinte, men man har ikke vært i stand til å finne en vitenskapelig forklaring på fenomenet. Forskning vier også at kroppstempraturen til rødhårede svinger fortere enn hos andre. Derfor er de mer følsomme for både varme og kulde.

Smerteterskelen skal også være annerledes hos de med rødt hår. I snitt må de ha 20% mer smertestillende for å oppnå samme effekt. Heller ikke her har forskerne funnet ut hvorfor.

Vi må nyte dem mens vi kan: Eksperter estimerer at det om 100 år ikke finnes ett eneste menneske på jorden med rødt hår.


Flere saker

Vinn TV-pakke verdt 50.000,-
Vinn TV-pakke verdt 50.000,- Mandag 30.03 2020
Christers luksuspizza
Christers luksuspizza Fredag 03.04 2020
Flere kanaler