KVINNER I BUNAD: Interessen for bunad har skutt i været.
KVINNER I BUNAD: Interessen for bunad har skutt i været. Foto: NTB scanpix
Bunaden er i vinden som aldri før, og også de såkalte fantasibunadene er på fremmarsj. Hos Eva Lie Design i Oslo har de såvidt rukket å sette på strykejernet innimellom alle telefoner og e-posthenvendelser som må besvares etter 17. mai.

- Jeg fikk min første henvendelse kl. 11 på 17. mai, og siden det har det gått i ett, sier Eva Lie.

Hun er kjent for sine stakker og drakter der hun forener design med gammel tradisjon. Resultatet blir kreative festdrakter og fantasistakker.

I tiden
Bunaden står for tradisjon og røtter, noe mange søker for tiden. Samtidig ønsker mange å være individualister, noe som baner vei for fantasibunadene.

Les også: P4 har kåret landets fineste bunad.

Les også: Hijab er mer lov til bunad enn du kanskje tror.

Konfirmasjonsgave
De siste 20 årene har etterspørselen etter bunader økt, og det ser ikke ut til å avta med det første. Fra å være den kjedeliste konfirmasjonsgaven man kunne få for 20 år siden er det nå høyt på ønskelisten hos mange konfirmanter.

Status
Vi er også inne i en tid hvor flere og flere har god råd, og antagelig speiler dette interessen for dyre bunader og andre festdrakter. Den dyreste bunaden koster rundt 90.000 kroner i følge Camillia Rudrud hos Norsk Institutt for bunad og folkedrakt. Dermed er det ikke til å komme unna at det har blitt et statussymbol.

Flere kanaler