Foto: NTB scanpix
I fjor satte vi ny rekord. Igjen. Vi pantet over 830 millioner gjenvinningsflasker og bokser.

Øldrikkerne
Øldrikkerne er de beste panterne. Det viser tallene for 2014 fra Infinitum.

- Det er størst innsamlingsgrad av ølbokser, sier administrerende direktør i Infinitum Kjell Olav Maldum til P4.

Han våger seg ikke på noen forklaring på de øl-tørstes begeistring for miljøet, men er overrasket over hvem som er dårligst til å levere tilbake flaskene etter bruk.

Hvor blir det av flaskene med drikketut?
- Vi får inn minst flasker med sportscap/drikketut. Det er interessant at de sprekeste er de som er dårligst til å pante, sier Maldum.

Likevel kan en del av forklaringen være at flaskene med sportscap ofte brukes som drikkeflasker etter at de er drukket opp. Hvis man bruker en gjenvinningsflaske som drikkeflaske og etiketten faller av, er det bare de nyeste automatene som registrerer pant på disse flaskene ved å se på flaskeformen.

- De eldre maskinene leser bare etiketter, og dette kan være noe av grunnen til at sportsflaskene i mindre grad enn ølboksene kommer til gjenvinningsanleggene, spekulerer Infinitum-sjefen.

De beste panterne
Etiketten faller av flasken og gamle maskiner klarer ikke å registrere den Foto: NTB scanpix


Tromsø
De flinkeste panterne finner vi lengst nord. I Tromsø pantet hver innbygger over 194 flasker og bokser i fjor. Totalt nesten 32 millioner. Finnmark ligger på andreplass, med Telemark på tredjeplass.  

Øst er dårligst
Det er på Østlandet vi finner de som er slappest til å ta med flasker og bokser tilbake til butikken. I Østfold pantet innbyggerne færre enn 130 flasker og bokser hver i fjor. Akershus` innbyggere ligger nest-nederst på listen.

Flere kanaler