AU AU: Dotter i ørene kan være smertefullt, men nesespray kan hjelpe
AU AU: Dotter i ørene kan være smertefullt, men nesespray kan hjelpe Foto: Fotolia
Oftest oppstår dotter i øret ved trykkforskjeller eller forkjølelse.

Ved raske trykkforskjeller (som ved flyving og dykking) kan trommehinnen suges inn, eller bule ut. Det er dette som oppleves som en dott i øret. Det kan være smertefullt, men gir seg når man får utlignet trykket.

Øretrompeten skadet
Ved forkjølelse er det øretrompeten som ikke fungerer helt som den skal.

Dette er en liten kanal mellom mellomøret og nesehulen som vanligvis er lukket. Når man gjesper eller svelger åpnes den og slipper ut litt luft for å utligne trykk i øret.

Øretrompeten
slipper også ut slim og snørr fra det indre øret. Ved forkjølelse kan slimhinnene i kanalen hovne opp og tette igjen kanalen slik at utligning blir vanskeligere. Du kan få følelsen av å høre din egen stemme som om du står inni en boks.

Dette gjør du
Det er mulig å bli kvitt de irriterende dottene. Først bør du prøve de velkjente "tricksene", nemlig å svelge, gjespe eller tygge tyggis. Funker ikke dette kan du bruke den såkalte Valsalvas manøver; du lukker munnen, holder for nesen og blåser eller suger luft i nesen.

Nesespray kan også fungere, fordi det reduserer hevelsen i slimhinnene. Ligg gjerne med overkroppen høyere enn vanlig om natten.

Saken fortsetter under bildet.
Dotter i ørene
AU AU: Dotter i ørene kan være smertefullt, men nesespray kan hjelpe Foto: Fotolia

Ørevoks eller væske
Mye ørevoks eller væske i øret kan også føles som dotter. Ved mye væske i øret kan du oppleve redusert hørsel. Det er vanlig med tette øreganger på grunn av ørevoks både blant barn og vokse, og særlig eldre.

Det kan føre til ubehag og kløe, og kan utvikle seg til en konstant fornemmelse av dott i øret hvis det ikke oppdages og behandles.

Behandling av ørevoks
Prøv gjerne på egenhånd først. Da legger du en bomullsdott dyppet i matolje i øret når du sover. Dette bør smelte mye av ørevoksen.

Fungerer ikke dette kan legen kan hjelpe deg å spyle ut proppen.

Kilder: Lommelegen.no, Wikipedia.no

Flere kanaler