Nash deler Abelprisen med 90 år gamle Louis Nirenberg “for slående og fruktbare bidrag til teorien for ikke-lineære partielle differensialligninger og deres anvendelser i geometrisk analyse.” De er er to av vår tids giganter innen matematikken. Abelprisen deles ut av Hans Majestet Kong Harald på Akershus festning i kveld.

Her blir det fest!
Norges kanskje mest kjente matematiker, Jo Røislien (han med håret fra Siffer på TV) sier til P4 at han gleder seg som et lite barn til å møte sitt store forbilde. - Jeg håper det blir John Nash, Kongen, meg og en flaske med whiskey til langt på kveld.


Jo Røislien

A Beautiful Mind

Du kjenner kanskje ikke til altfor mange matematikere, men John Nash er en av de få du kan ha hørt om. Filmen 'A Beautiful Mind' med Russel Crowe i hovedrollen omhandler livet hans fra da han studerte ved Princeton-universitetet til han fikk Nobelprisen i økonomi i 1994 (omtrent uten å ha tatt et eneste kurs i økonomi).


Russell Crowe som John Nash

Psykiske lidelser
I 1957 giftet Nash seg med Alicia Larde, en doktor i fysikk han traff  da han jobbet ved Massachusetts Institute of Technology. Da hun var gravid med sønnen deres begynte han å lide av vrangforestillinger og ekstrem paranoia. I de følgende 30 årene hadde han kun korte perioder med psykisk klarhet og evne til matematisk forskning. På 1990-tallet var han frisk igjen.

Fan av Magnus Carlsen
Nash har lenge ønsket å møte Magnus Carlsen, og i går fikk han muligheten, i regi av NRK. På spørsmål om Carlsen var god i matte på skolen, svarer han med et smil - Det vil jeg helst ikke svare på.

Niels Henrik Abel
Abelprisen er matematikkens Nobelpris, og har blitt utdelt årlig siden 2003. Matematikeren Niels Henrik Abel er et av de svært få absolutte genier i norsk historie. Han ble født i 1802 og er Norges internasjonalt mest kjente matematiker. Han var kun 26 år gammel da han døde i fattigdom av tuberkulose. Han rakk allikevel å skrive flere banebrytende avhandlinger. De fleste ble kjent etter hans død.


Flere kanaler