Foto: Reuters Creative
Humler er en bietype. Det er de som er litt tykke, vanligvis med 'pels'. Ofte hvite på rompa. De fleste humler er svarte med brun, rødlig, gul eller gråhvit stripe. Vingene virker små i forhold til kroppen, men beveger seg i åttetall sånn at de virker som propeller og gir en skikkelig oppdrift og framdrift. Det er omtrent 250 ulike typer humler i verden, og vi har rundt 35 av dem i Norge.

Saken fortsetter under bildet.
Humle
KAN STIKKE: Dette er humler. Damene kan stikke, hannene er ikke utstyrt for denslags. Foto: Fotolia


Stikker humler?
Mange sier at "humlene ikke stikker, de brenner". Det er ikke sant. Men bare dronninger og arbeidere (som også er damer) har stikkebrodd. Hannene (dronene, som de heter) har ikke brodd. Humler stikker altså, og det gir en brennende smerte.

Saken fortsetter under bildet.
Bier
LAGER HONNING: Bier er like vanlige veps, men stikker kun i forsvar. Foto: Fotolia


Bier dør av å stikke
Bier er litt mindre hårete enn humlen, og er beslektet med stikkeveps og maur. Biene oppstod for 110-130 millioner år siden, da blomstene gjorde sitt inntog på jorda. Biene lager honning, og man kan se på over 12 000 år gamle hulemalerier at mennesker har holdt bier i uminnelige tider. Bier stikker kun i selvforsvar. De har mothaker på brodden, noe som gjør at de dør en stund etter stikket fordi brodden og giftblæra sitter igjen.

Konklusjon: Humler er bier, og bier er veps :)

LES OGSÅ: Bier og honning i medvind.

LES OGSÅ: Allergisk? Prøv dette!

Flere kanaler