WHITE CHRISTMAS: For mange er dette den ultimate drømmen i disse tider. Arkivfoto: NTB scanpix
WHITE CHRISTMAS: For mange er dette den ultimate drømmen i disse tider. Arkivfoto: NTB scanpix
Det er bare to uker til julaften, og mange er spente på om årets feiring blir av det hvite slaget.

Nå har Senorge.no, som er et samarbeid mellom NVE og Meteorologisk institutt, utarbeidet et kart som viser hvor stor statistisk sjanse det er for at du kan våkne opp til snødekket mark på julaftens morgen.

Kartet viser at det er gode sjanser for hvit jul hvis du bor i storbyer som Trondheim (60%), Oslo (70%) og Tromsø (90%), mens folk i Kristiansand (40%), Bergen (30%) og Stavanger (25%) må innfinne seg med at de som oftest får en grønn jul.

«Grunnen til at nissen stort sett har dårlige sledeforhold langs kysten på Sør- og Vestlandet, er at disse områdene per definisjon ikke har vinter. Klimatologisk vinter er når den normale døgnmiddeltemperaturen er lavere enn 0 ºC. Varm luft fra Atlanteren holder temperaturen stort sett over nullpunktet i disse områdene», skriver seniorforsker i meteorologi, Lars Robert Hole, i en artikkel på Yr.no.

Saken fortsetter under bildet
hvit jul
Foto: Senorge.no

Kald uke
Hvis man løfter blikket fra statistikken og over på det faktiske værbildet, så er det en relativt kald uke i vente for store deler av landet.

Indre strøk av Vestlandet og Midt-Norge har fått store mengder snø det siste døgnet, men de kraftigste bygene er ventet å gi seg mandag kveld.

Også store deler av Sør- og Østlandet har fått snø de siste dagene, og prognosene tyder på at de stedene som har fått, får beholde snøen en stund - i det minste ut uken. Om den holder helt til julaften, er en annen sak.

For øvrig viser Yrs snødybde-oversikt og Senorges snøkart (se nedenfor) at store deler av Nord-Norge er dekket av mer enn 25 cm snø - noe som burde love godt for håpet om julesnø.

snø
LITE GRØNT: Snøkartet hos Senorge.no viser at store deler av landet er dekket av snø 10. desember. Foto: Senorge.noFlere kanaler