TRØBBEL: Østlandet kan vente seg 10-15 cm snø det neste døgnet, mens Nord-Norge får kraftig vind. Arkivfoto: NTB scanpix
TRØBBEL: Østlandet kan vente seg 10-15 cm snø det neste døgnet, mens Nord-Norge får kraftig vind. Arkivfoto: NTB scanpix
Det blir en værmessig røff start på den nye uka for mange av oss.

Mandag kommer det inn to lavtrykk vestfra - ett til Sør-Norge og ett til Nord-Norge.

De omfattende lavtrykkene har ført til at meteorologene har sendt ut gult farevarsel om kraftig vind langs hele kysten av Nord-Norge.

Saken fortsetter under innlegget

10-15 cm snø
I Sør-Norge er det først og fremst nedbøren som kan stelle i stand problemer utover mandag kveld og natt til tirsdag.

Nedbøren kommer som regn i ytre strøk på Sør- og Vestlandet, mens høyereliggende områder kan vente seg snø.

På Østlandet blir det snø til de fleste, bortsett fra kystnære områder sør for Oslo, der nedbøren kan komme som sludd eller regn.

– I Oslo venter vi å se snøen falle mandag ettermiddag. Østafjells venter vi 10-15 centimeter på det meste, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Nettavisen.


Varsler omlegging
Lengter du etter stabilt vintervær, kan kanskje det oppdaterte månedsvarselet til svenske meteorologer komme godt med.

Meteorolog Nitzan Cohen skriver at mye tyder på at det går mot en såkalt grønlandsblokkering i midten av januar, og at jetstrømmen da vil ta en sørligere bane. Dette pleier å åpne for kalde luftmasser østfra - og perioder med snø over Skandinavia.

I fjor vinter inntraff dette fenomenet i slutten av januar, og værsituasjonen var da mer eller mindre fastlåst helt til slutten av mars.

Flere kanaler