SOCHI: Her er det ikke mye som minner om kritthvit snø. Dette bildet fra Sochi i Russland ble tatt på fredag.
SOCHI: Her er det ikke mye som minner om kritthvit snø. Dette bildet fra Sochi i Russland ble tatt på fredag. Foto: AP
Flere fjellområder i Øst-Europa har den siste tiden blitt ikledd ny drakt. Vanligvis er fjellene dekt med hvit snø så langt øyet kan se, men nå har snøen fått en ny farge. Den har nemlig blitt oransje.

Og det hele skal ha en naturlig forklaring, skal vi tro meteorolog Bjart Eriksen i Meteorologisk institutt. Han forteller til VG at fargen kommer fra sand fra Sahara-ørkenen.

– Det er veldig sjeldent. Jeg tror jeg har sett det én gang tidligere. Det som er viktig for å få dette til, er sterk soloppvarming på sanden og sterk vind i høyden, som kan frakte snøen over store avstander, sier han til avisen. 

– Det trengs også en tredje ingrediens, nemlig at det er kaldt nok til at det snør, ellers kommer det ned som skittent regn, forklarer han.

???? ??????? ?? #smurygins_family_trip

A post shared by Alina Smurygina (@sinyaya_ptiza) on


Ifølge BBC dukker værfenomenet opp omtrent hvert femte år. I år skal det være ekstra stor konsentrasjon av sand, noe som gjør fargen sterkere enn ellers.

Fjellene i både Russland, Bulgaria, Ukraina, Romania og Moldova har blitt oransje de siste dagene. Men her i nord må vi nok se langt etter den oransje snøen, sier Eriksen.

– Jeg vil nesten påstå at det er umulig her i Norge i og med at vi har så mye hav vest for oss. Grunnen til at det kan skje i Russland er at luften som inneholder sandkornene rekker å bli avkjølt. Det rekker den ikke på vei til Norge, sier han til VG.
Flere kanaler