Foto: eavisa.com/faksimile
«Slange-sentralen melder om hundrevis av slanger i do i Norge» står det å lese i Norges mest delte sak i dag. Tusenvis av nordmenn har gått på limpinnen og delt saken om orm-epidemien som har inntatt landet.

«En orm-epedemi er i ferd med å innta Norske toaletter og bad. Grunnet lave temperaturer i sommer har hoggorm, bueorm og stålorm trukket inn i norske kloakksystem i hele landet. Blokker og borettslag er spesielt utsatt sier eksperter.»


Tull
Det mange nok ikke har fått med seg er at avisen som skriver om epidemiet, eavisen.com slett ikke er av det seriøse slaget. For selv om artikkelen kan fremstå som seriøs, er både nyheten og kildene diktet opp.

Men selv om innholdet er aldri så mye sprøyt, er det vanskelig å bli kvitt tanken på orm i do. Spørsmålet er om vi virkelig kan føle oss trygge på at huggormen ikke befinner seg i skåla under neste toalettbesøk?

- Hehe, det er veldig usannsynlig, sier reptilansvarlig ved akvariet i Bergen, Remi Sørstø Andersen.

Artikkelen fortsetter under bildet
remi sørstø andersen
EKSPERT: Remi Sørstø Andersen er ekspert på slanger. Han mener det er usannsynlig å få huggorm i do. Foto: "Akvariet-Remi" på Facebook

I følge eksperten vil huggormen ha store problemer med å ta seg inn i huset via et rørsystem helt opp til toalettskålen. Og dersom man mot formodning skulle få en huggorm inn i huset, som så ville tatt seg inn på badet, vil den uansett ikke klare å klatre opp porselenet og ned i skåla.

- Det er ikke en kvelerslange, men en giftslange. Den kan ikke klatre opp porselenskåla eller klare å ta seg opp et rør uten noe å feste seg i, sier Sørstø Andersen. 

- Trekkes de mot vann?

- Nei, da må det være tilfeldig. De vil søke seg vekk. Forsøke å finne smutthull for å komme seg videre.

Liten gutt fant øgle i do
Selv om sjansen for å få slanger i do er usannsynlig liten, har det skjedd før. Også i Norge.

- Huggormen og buormen har vi aldri funnet i do, de klarer som sagt ikke å ta seg dit. Derimot ble det funnet en tropisk slange på 1,5 meter i Kristiansand for noen år siden, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under bildet
set
GUTT FANT DENNE: En liten gutt fra Bergen fant denne Argentinske Teguen i do i 2005. Hadde man satt seg på do med denne krabaten i skåla ville man trolig ha blitt bitt... Foto: Ap

Han har også opplevd å hente ut en øgle fra en do i Nordnes utenfor Bergen.

- Det var en liten gutt som drev med pottetrening som skulle tisse i do, som plutselig stirret en Argentinsk tegu i øynene, forteller han.

Den 1,5 kilo tunge øglen sprellet i skåla og ville opp. Familien smekket igjen døra og tok kontakt med Andersen for å få hjelp.

- Jeg hentet den opp fra doen, og ga den navnet "Dodraugen". Den ble plassert i Akvariet i Bergen i ettertid, sier han.

Hadde noen satt seg på do med en øgle i toalettet er muligheten større for at man hadde blitt bitt enn at man ikke hadde blitt det, kunne BA melde etter det skumle funnet i 2005.

Flere saker

- Dom viser at barnevernet er i krise - Flere dommer i Menneskerettighetsdomstolen viser at det norske barnevernet er i krise. Tirsdag 19.11 2019
Mer depresjon blant sauebønder i ulveområder Sauebønder som bor i ulveområder har større har oftere angst og depresjon enn andre sauebønder. Onsdag 20.11 2019
Flere kanaler