5 MINUTTER: Etter bare fem minutter må 13 år gamle Asbjørn rømme den glovarme bilen.
5 MINUTTER: Etter bare fem minutter må 13 år gamle Asbjørn rømme den glovarme bilen. Foto: Privat
- Det var skremmende hvor fort det gikk, sier Rita Kristin Yamamoto Stenseth fra Svelvik i Vestfold til P4 Nyhetene.

Slo av motoren
Onsdag denne uken - på én av de varmeste dagene hittil i år - bestemte hun og sønnen seg for å teste ut hvordan kroppen påvirkes etter bare noen minutter i en glovarm bil.

- Det hender jeg får noen pedagogiske innfall. Jeg ønsker å formidle til ungene hva man ikke skal påføre andre, sier Stenseth til NRK, som først omtalte saken.

De lot derfor motoren og kjøleapparatet gå til det var kaldt og godt i bilen, før de slo av tenningen.

Etter kun ett minutt var det klamt i bilen, og deretter ble det tung luft. Da fire minutter hadde gått, ble det ubehagelig å sitte i bilen, og sønnen ønsket å gå ut.

Artikkelen fortsetter under bildet

Asbjørn mor hund
SKREMMENDE: Asbjørn (13) og mamma Rita Kristin Yamamoto Stenseth fant ut at de skulle teste hvor fort en bil ble glovarm. Resultatet var oppsiktsvekkende. Foto: Skjermdump/privat

- Svetten rant
- Etter fem minutter holdt jeg ikke ut lenger. Svetten rant, og jeg måtte løpe ut, forteller Asbjørn (13) til P4 Nyhetene.

Moren holdt ut noe lenger, men hun er skremt over konsekvensene dette kan ha for mindre barn, og også dyr, som ikke kan gjøre seg forstått.

- Jeg har jo forståelse for at det er lett å tenke at det "bare er snakk om ti minutter", men nå har vi altså erfart at ikke engang fem minutter er greit, sier mamma Rita Kristin.

Artikkelen fortsetter under bildet
Asbjørn 1 min
1 MINUTT: Etter kun ett minutt pipler svetten i Asbjørns panne. Den vesle kroppen varmes opp svært raskt. Foto: Privat

Voldsomt engasjement
Etter at hun la ut bildene på sin egen Facebook-side, har nesten 14.000 personer delt hennes oppfordring om ikke å gå fra barn og dyr i biler.

- Responsen er overveldende, og det er fint hvis dette eksperimentet kan være med på å øke folks bevissthet rundt denne problematikken.