LUKSUS: Det er ikke øl i plastglass som blir servert under Wimbledon. Dette bildet er tatt under fjorårets turnering.
LUKSUS: Det er ikke øl i plastglass som blir servert under Wimbledon. Dette bildet er tatt under fjorårets turnering. Foto: Reuters
Hver sommer i månedskifte juni-juli forandrer byen Wimbledon seg fra å være en rolig by i utkanten av Stor-London til å bli verdens tennishovedstad.

Turneringen som finner sted er verdens eldste og spekket med snobberi, skandaler, kjendiser og en enorm mengde jordbær.

Wimbledon ble arrangert for første gang i 1877 og helt fra starten har stemningen rundt turneringen vært som en hyggelig engelsk hagefest. Derav stammer også menyen som tilbys tilskuerne på arenaen.


Luksus-meny
I løpet av to uker konsumeres det blant annet 350.000 kopper med te og kaffe ifølge turneringens nettside. Resten av menyen over hva som går med i løpet av to uker med tennis byr på luksus.

* 135.000 iskrem
* 28.000 kg med jordbær
* 28.000 flasker med champagne
* 12.000 kg med røkt og posjert laks
* 7000 liter med fløte

Saken fortsetter under bildet
Tennis
TENNIS: En av sportens største begivenheter er i gang. Her ser du Johanna Konta under gårsdagens kamp mot Monica Puig. Foto: AP


Spiste seg til tap
Det finnes eksempler på spillere som har blitt så fristet av den deilige maten at det har ødelagt for spillet. I 1907 ble semifinalen til Mrs Hillyard utsatt på grunn av kraftig regnvær. 

I pausen som fulgte skal den engelske tennisspilleren ha nytt en bedre «afternoon tea» som besto av to boller, seks skiver med smør, fire kopper te, seks kjeks, to kakestykker og tre tallerkener med jorbær. 

Rett etter at maten var fortært fikk Blanche Hillyard beskjed om at kampen skulle begynne igjen. Ikke overraskende tapte hun semifinalen og klaget bittert til både komiteen og avisen Daily Mail, skriver turneringens nettsider. 


Nektet å spille i helhvitt
Men det er ikke bare maten som er nøye planlagt under Wimbledon. Hva spillerne har på seg er langt fra tilfeldig.

Helt fra starten har det vært en regel om at alle spillere skal kle seg i helhvitt. Spillere som ikke følger denne regelen vil ikke få spille. Det førte til skandale på slutten av 80-tallet og starten av 90-tallet. 

André Agassi var en av de aller største stjernene på denne tiden og hadde en svært flamboyant stil. Han likte å spille sine kamper i korte denimshorts som han hadde over sykkelshorts i sterke farger. Dette fikk han ikke lov til å spille med under Wimbledon og det endte med at han boikottet turneringen frem til 1991 - da stilte han i helhvitt.

Saken fortsetter under bildet
Andre Agassi
MOTELØVE: Tennisesset Andre Agassi nektet å stille opp i Wimbledon grunnet kravet om hvite klær. I 1992 vant han turneringen, i helhvitt. Foto: Ap

Har du sett på en Wimbledon-kamp har du sikkert lagt merke til ballguttene og jentene som springer rundt på banen og plukker opp tennisballer. Det er 250 ballgutter og jenter som er silt ut fra over 700 søkere. De begynner sin trening allerede i februar og trener flere ganger i uka opp mot turneringen.

Gresset er grønnere
Wimbledon er en av fire Grand Slam-turneringer som arrangeres årlig, og den eneste som spilles på gress. Dette er et krevende underlag for spillerne, men også for de som skal holde banen ved like. Årlig brukes ni tonn med gressfrø og det tar rundt 15 måneder og forberede en bane før den kan spilles på. 

Under turneringen klippes gresset hver dag og skal aldri være høyere enn åtte mm. Ettersom vann gjør at banene blir mindre faste dekker man de til for å unngå regnvær, men hver kveld blir litt vann strødd over banene slik at gresset skal overleve.  Skyhøye pengepremier
Hvis du skulle ende opp med å vinne Wimbledon kan du bli svært rik. Siden 2007 har turneringen hatt like premier for både kvinner og menn. I fjor stakk finalevinneren av med hele 1,880,000 pund. Det tilsvarer godt over 20 millioner norske kroner. Den tapende finalisten får rundt ti millioner norske kroner. 

Roger Federer har vunnet turneringen syv ganger fra 2003 til 2012. Han er dermed en av tre menn som har klart denne bragden. Det betyr at han i løpet av årene har vunnet 5,162,500 millioner pund, eller nesten 57 millioner kroner bare på sine Wimbledon-seiere. 
Federer
LYKKELIG: Da Roger Federer vant Wimbledon-finalen mot Andy Murray i 2012 la han seg ned på gresset og gråt av glede. Foto: Ap