Foto: AP
Historien forteller at Manchester United på 26 år under Alex Fergusons ledelse vant 38 trofeer, inkludert 13 Premier League og to Champions League. Det er mye mulig den historien hadde sett helt annerledes ut uten en telefonsamtale fra Leeds i 1992.

Da Ferguson kjøpte urokråka
I boken "Min biografi" forteller Ferguson om øyeblikket som kan ha endret historiebøkene. Leeds United hadde vunnet seriemesterskapet i 1992, blant annet med franske Eric Cantona på laget. Den påfølgende høsten ringte Leeds-formann Bill Fotherby til Manchester United med en forespørsel om å kjøpe Dennis Irwin. Alex Ferguson var ikke interessert i å selge, men passet samtidig på å spørre om mulighetene for å kjøpe Cantona til United. I løpet av noen få minutter var de enige, og Cantona ble hentet til Old Trafford for 1,2 millioner pund.

Samme sesong ble Manchester United seriemestere for første gang på 26 år, og da Eric Cantona la opp etter fem sesonger hadde United fire triumfer i Premier League og to seiere i FA-cupen.

Kung-fu på Selhurst Park
Historien om Eric Cantona inneholder også en rekke kontroverser. Ryktene skal ha det til at Leeds solgte Cantona fordi de ikke ville ha en "urokråke" i stallen. I Manchester United oppsto den mest dramatiske situasjonen en sen januarkveld i 1995 på Selhurst Park i London. I møte med Crystal Palace ble Eric Cantona utvist. Fra tribunen haglet skjelsordene, og på vei ut av stadion gikk Cantona til angrep på en av hjemmelagets tilskuere. "Kung-fu" sparket gikk direkte ut til millioner av TV-seere, og det engelske fotballforbundet utestengte Cantona fra all fotball i åtte måneder.

Det ble også tatt ut tiltale mot Cantona som i en domstol ble dømt til 120 timers samfunnstjeneste. Tiden brukte han til å trene barn og unge fotballspillere i Manchester.

Med Cantona ute for resten av sesongen tapte Manchester United seriemesterskapet på målstreken til Blackburn. Det eneste året Cantona ikke vant serien under sin tid i England.Comebacket
Etter å ha sonet sin straff kom Eric Cantona tilbake på banen for Manchester United bedre enn noen sinne. United ble seriemestere igjen våren 1996 og vant the double samme året med triumf over erkefienden Liverpool i FA-cupfinalen på Wembley. United vant 1-0 etter en sen scoring av nettopp Eric Cantona.

Franskmannen avsluttet karrieren etter å ha blitt seriemester nok en gang våren 1997. Den dag i dag hylles han av Manchester Uniteds supportere som kongen av Old Trafford.Se alle United-målene
Eric Cantona ble født 24. mai 1966 i Marseille. I sin karriere vant han blant annet to franske seriemesterskap for Olympique Marseille. Den franske cupen for Montpellier. Seriemesterskap med Leeds i 1992. Fire seriemesterskap og to cupmesterskap med Manchester United.

Flere saker

NRK har fått mange klager etter id-sending NRK har fått tilsendt mange klager etter gårsdagens id-sending. Mandag 25.05 2020
Flere kanaler