Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:52
Petter Northug (32) gir seg som langrennsløper. Det bekreftet han på en pressekonferanse på Lerkendal i Trondheim onsdag.

– Som sikkert mange har lest og fått med seg, har jeg tatt et valg om at jeg skal legge opp som skiløper. Det har vært en litt trøblete sensommer og høst. Jeg har gjort det ytterste for å veie opp for det, målet var å kjempe om en plass i VM i Seefeld, men jeg har i de siste to ukene kjent at jeg ligger for langt etter og har mistet for mye i forhold til det som kreves for å levere på det nivået her, sier Petter Northug.

En gråtkvalt skikonge passet også på å takke familien etter den eventyrlige karrieren.

– De jeg ikke kommer unna, er foreldrene mine. Brødrene Tomas og Even har også vært viktige for meg, de har hjulpet meg med motivasjonen etter VM i 2011, som det var det største jeg har opplevd som skiløper. Gjennom dem fant jeg motivasjonen til å fortsette som skiløper.

Petter Northug sier det er tøft å ta beslutningen om å legge skiene på hylla.

– Jeg hadde en drøm da jeg var en liten gutt, om å bli en stor skiløper. Jeg er stolt over det jeg har fått til. Sånn sett, når langrenn har vært livet mitt i så mange år, er det tøft å gi seg, sier Northug.

Saken fortsetter under bildet
Northug
PREGET: En rørt Petter Northug fortalte på pressekonferansen at han legger opp som toppløper i langrenn. T.v. sitter medieeansvarlig i Norges Skiforbund, Gro Eide. Foto: NTB scanpix

13 VM-gull
Northug, som regnes som én av tidenes største langrennsløpere, slo gjennom i 2006. I løpet av en utrolig karriere har han vunnet 13 VM-gull, to OL-gull og verdenscupen sammenlagt to ganger.

Etter at han ble dømt for fyllekjøring i 2014, gjorde trønderen et svært imponerende comeback i VM i Falun året etter, der han tok med seg hele fire gull.

I sesongene etterpå gikk det tråere for Northug, som brøt med landslaget i 2013.

Fjorårssesongen ble en stor fiasko - og 32-åringen måtte se OL i  PyeongChang fra sofakroken. De beste resultatene i fjor, kom i form av seire i et par turrenn på tampen av sesongen.

I november hintet han opp at karrieren kunne være over allerede før jul, dersom ikke kroppen responderte tilfredsstillende.

northug
SIRKUS: Petter Northug omgitt av reportere og fotografer på pressekonferanse i Trondheim onsdag. Foto: NTB scanpix

Flere saker

400 hunder drept av ulv 400 hunder har blitt drept av ulv i Skandinavia de siste 23 årene. Mandag 04.11 2019
Flere kanaler