FORKLARER SEG: Therese Johaug avbildet under høringen onsdag.
FORKLARER SEG: Therese Johaug avbildet under høringen onsdag. Foto: NTB scanpix
Onsdag morgen startet den mye omtalte høringen i dopingsaken mot Therese Johaug.

Påtalenemnda i Antidoping Norge har bedt om at langrennsstjernen utestenges i 14 måneder, etter at hun ble tatt med det forbudte stoffet clostebol i kroppen.

Apparatet rundt Johaug har ikke ønsket å oppgi hvor mye clostebol som ble målt i utøverens urin, men onsdag morgen ble dette avslørt tidlig i høringen.

– Målingen viste at det var en konsentrasjon på 13 nanogram per milliliter, sa Antidoping Norges advokat, Nils Kiær, i sitt innledningsforedrag.

Ifølge VG hadde den italienske syklisten Stefano Agostini 7 nanogram clostebol i urinen da han ble tatt for doping i 2013. Han sa selv at han hadde fått i seg stoffet ved å smøre på en krem på et utslett.

Agostini ble utestengt i 15 måneder, og valgte å legge opp uten å anke videre.


Saken fortsetter under bildet
johaug
HØRING: Therese Johaug med sine advokater Christian B. Hjorth (tv) og Mikkel Toft Gimse før høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion onsdag morgen. Foto: NTB scanpix
Overrasket

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner sier til NRK at verdiene er overraskende høye.

– Det avgjørende er om analysen samsvarer med de faktiske opplysningene Therese har gitt, presiserer han.

Bruken av stoffet har en strafferamme på fire års utestengelse.

Kiær fortalte også at Johaug ikke hadde gjennomført anti-doping-programmet «Ren Utøver» før i oktober i fjor - etter at dopingsaken ble offentlig. Han understreket at Antidoping Norge ikke tror Johaug har fått i seg det forbudte stoffet med vilje.

LES OGSÅ: – Blir veldig lei meg når folk ikke tror på meg

Legen kjøpte kremen

Antidoping Norge sier også i høringen at det var landslagslege Fredrik Bendiksen som kjøpte den omstridte leppesalven Trofodermin 3. september klokka 09.55. Det har vært spekulasjoner i media om det var legen som kjøpte kremen.

Ifølge Antidoping Norge har Trofodermin dopingadvarsel som en del av pakken og har vært merket slik i 15 år.
Flere kanaler