ETTERTRAKTET: Anja Pärson har vært engasjert som ekspert hos flere svenske TV-kanaler de siste årene. I juni 2016 kunngjorde Discovery Networks at 36-åringen blir med i deres team under OL i Pyeongchang i 2018.
ETTERTRAKTET: Anja Pärson har vært engasjert som ekspert hos flere svenske TV-kanaler de siste årene. I juni 2016 kunngjorde Discovery Networks at 36-åringen blir med i deres team under OL i Pyeongchang i 2018. Foto: Pressebilde/Discovery Networks
Tusenvis av kvinner over hele verden har de siste dagene tatt i bruk hashtagen #metoo, for å fortelle at de har vært utsatt for seksuell trakassering eller overgrep.

Bakgrunnen er den voksende skandalen rundt Hollywood-produsent Harvey Weinstein (65), som anklages for å ha misbrukt kvinnelige medarbeidere og kolleger over flere tiår.

Sluttet å gå ut
En av Sveriges mest suksessfulle alpinister på kvinnesiden på 2000-tallet, Anja Pärson (36), er blant dem som nå velger å stå fram med sin historie.

«For en tid tilbake ble det en sport blant visse menn å vedde med hverandre om hvem som kunne ta på puppene eller rumpa mi på dansegulvet eller i baren», skriver 36-åringen.

Saken fortsetter under bildet
anja
VINNER: Anja Pärson slik TV-seerne ble vant til å se henne. Her etter å ha vunnet gull i damenes super-G-renn i Alpin-VM i Santa Caterina i Italia i 2005. Foto: NTB scanpix

Pärson, som la opp i 2012, forteller at trakasseringen fikk store konsekvenser for henne.

«Jeg sluttet helt å gå ut. Det ble helt vanlig at menn tok seg friheten å kysse på meg når de ville ha et bilde, og når de også tok nakkegrep, bare lo jeg for å slippe mas. Det hender også i dag at spesielt eldre menn tar tak i nakken når de vil ta en selfie, noe som gir meg frysninger i hele kroppen!! NO MORE! #metoo #nomore».

Saken fortsetter under innlegget

Ble ikke overrasket
En annen folkekjær svensk kvinne, «Pippi»-skuespiller Inger Nilsson, forteller om hvordan menn har begått overtramp mot henne mens hun har jobbet i teateret.

– Jeg er ikke sjokkert, dette har alltid forekommet. Jeg skal ikke si at det har vært akseptert i bransjen vår, men man hører om trakassering og man får høre at dette med å bli klådd på ikke er noe å bry seg om. «Dette er en bransje hvor vi er litt grenseløse, du kan kysse noen på scenen, hvorfor kan du ikke kysse meg bak scenen», forklarer Nilsson at hun har fått høre.


Saken fortsetter under bildet
inger nilsson
PIPPI: Inger Nilsson (t.v) ,som spilte Pippi i de kjente filmene, var til stede under gateparaden i Oslo i forbindelse med at det i 2007 var 100 år siden forfatter Astrid Lindgren ble født. Foto: NTB scanpix

Satte foten ned
Nilsson ville imidlertid ikke godta å bli tafset på.

– Jeg har nok blitt klappet på rumpa flere ganger. Det har vært i teateret, det har vært litt grenseløst, og jeg har måttet si «nei, stopp nå, det er ikke greit å ta meg på rumpa så fort jeg går forbi». Da har det vært «okey, unnskyld». Man skal ikke være redd for å si «stopp, hit, men ikke lenger», sier 58-åringen til Expressen.

Også Nordens største blogger, svenske Isabella Löwengrip, har fortalt om at hun ble utsatt for et overgrep i Italia, som 16-åring.

Det var skuespiller Alyssa Milano som startet den mye omtalte kampanjen, da hun la ut en Twitter-melding søndag.Flere kanaler