KALDT: Mars er den første vårmåneden, men vi må se langt etter vårtemperaturene.
KALDT: Mars er den første vårmåneden, men vi må se langt etter vårtemperaturene. Foto: NTB scanpix
Det er lite som minner om vår i Norge for tiden. Snøen laver fortsatt ned i store deler av landet, og den siste måneden har mange steder slått flere kulderekorder.

Og hvis du var klar for vår, må du nok vente i noen måneder til. Hvertfall ifølge flere meteorologer, skriver Yr.no.

På Østlandet ligger det fortsatt uvanlig mye snø, og til helgen er det ventet ti minusgrader eller mer mange steder. Kulden gjør også comeback på Vestlandet.


Kulda kan fortsette til mai
– Dette er ikke daglig kost, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til nettstedet.

– Vanligvis er det jo kaldest i januar eller februar, men i en mild vinter hender det at kaldvær i mars gir den laveste temperaturen i vintersesongen. I 2008 skjedde det på Blindern. Da ble årets laveste temperatur målt så seint som 23. mars, sier Mamen.

Men det er fremdeles en stund til vårkulden vi nå er vitne til skriver seg inn i historiebøkene. Ser vi tilbake i tid, så har faktisk kulden tidligere gått langt inn i april – og til og med nærmet seg mai måned.

28. april i både 1888 og 1917 ble det målt ti minusgrader i Tromsø. Både Trondheim og Oslo har hatt tosifrede minsugrader i midten av april.

I Bergen var den seneste vårdatoen med under ti minus 23. mars 1980, ifølge Yr.no.

Saken fortsetter under bildet.
Isbrodder
LITT TIL: Bruken av vårskoene lar vente på seg. Foto: NTB scanpix


Sprengkulda tilbake
– Så langt som vi har prognoser for været fremover, kan vi ikke se antydning til noe mildvær i Sør-Norge. Det holder seg veldig stabilt med kaldt og tørt vær.

Det sier meteorolog Tone Christin Taule til nettstedet. Værvarselet for de neste ti dagene viser at vinterværet fortsetter. Og fra torsdag til lørdag kommer sprengkulden tilbake, med ti minus eller enda kaldere flere steder. 

Spesielt utsatte steder, blant annet Trysil, kan få kuldegrader ned mot 20-tallet.

Men store deler av Sør-Norge får i det minste sol fremover, noe som fører til plussgrader på dagtid. Men det er på ingen måte nok til å ta unna noe særlig av de store snømengdene.Flere kanaler