BISCUIT: I dag er det verdens kjeksdag!
BISCUIT: I dag er det verdens kjeksdag! Foto: Shutterstock
0:00 | 1:23
Ta deg en kjeks! For ifølge almanakken er det verdens kjeksdag i dag! Den 29. mai feirer vi det som er sprøtt, smuldrete eller dekket i sjokolade. I dag er det nemlig World Biscuit Day. 

Visste du at kjeks er verdens mest populære snacks? Og visste du hvor mange typer kjeks som egentlig finnes?

I England drikkes det vel knapt nok en te-kopp uten at det samtidig dyppes en biscuit nedi. Mens i USA spises det coocies eller crackers, mens amerikanske biscuits er små brød som ofte serveres til frokost eller som siderett.

 
kjeks
KJEKSDAG: Hvilken er din favoritt? Foto: Shutterstock

Hovedforskjellen på kjeks og kaker, er at hevingsmiddelet i kjeks er natron. 

Kjeks lages ofte av hvitt mel, som nesten umiddelbart blir metabolisert til sukker i kroppen. Kjeks er derfor ikke spesielt gunstig for blodsukkeret. De fleste kjeksoppskrifter inneholder også ganske ofte en god dose smør. Likevel er det vanlig å smøre kjeksen med smør før de serveres. 

I Norge er kanskje den aller mest kjente kjeksen Marie-kjeks. Den har sin opprinnelse i England i 1875 i forbindelse med bryllupet til prins Alfred og Marie (datter av den russiske tsaren Alexander). Den engelske biscuit-fabrikken Peak Frans produserte da en egen bryllupskjeks, som de kalte Marie. Kjeksen ble en stor suksess og kort tid etter ble Mariekjeks produsert i flere andre land.

Marie er betegnelsen på denne typen kjeks, uansett fabrikat. Derfor kan alle produsentene bruke dette navnet.

Hva er din favorittkjeks? Hør lydsaken øverst i saken.

Flere kanaler