Selvbetjent butikk: I Danmark tester Coop nå ut selvbetjente butikker som kan besøkes hele døgnet.
Selvbetjent butikk: I Danmark tester Coop nå ut selvbetjente butikker som kan besøkes hele døgnet. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:40
Coop har startet sin første ubemannede butikk i Danmark.

Det betyr at du kan handle varer midt på natten, selv om betjeningen har reist hjem. 

Følger handleturen
Når du kommer til butikken drar du medlemskortet eller registrerer deg med en telefon-app. Deretter kommer du i kontakt med en vakt i en kontrollsentral, som åpner døra for deg og følger handleturen gjennom overvåkningskamera. 

Når du har plukket de varene du vil ha, scanner og betaler du for varene med telefonen.


Kan komme til Norge
Det nye konseptet testes i flere butikker i Danmark allerede, ifølge danske Ekstrabladet, men flere dagligvarekjeder i Norge følger nøye med.

Kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen sier til Dagbladet at helautomatiske butikker kan gjøre det mulig å handle mat utenom orinære åpningstider. 

– Det er også mulig å drive og etablere lønnssomme butikker på steder der det i dag er krevende, sier Kristiansen til avisen.


Bra for distriktene
Ubetjente butikker kan være redningen for dagligvarekjeder i distriktene.

Forbruksforsker Arne Dulsrud ved Statens institutt for samfunnsforskning sier til P4 Nyhetene at dette vil være lønnsomt for distriktene.

– Jeg tror at det vil kunne være bra for forbrukernes tilgjengelighet i butikker, fordi betjening er det som drar kostandene. Ved å dra kostnadene ned så vil flere butikker som er utsatt for nedlegging kunne leve videre, tror Dulsrud. 

– Hva vil være de største utfordringene med en ubetjent butikk?

– Utfordringene i første omgang er jo svinn, men dette vet vi ingenting om. Det er klart at det må finnes noen teknologiske løsninger for å få dette til, men andre utfordringer klarer jeg ikke se sånn umiddelbart, sier Dulsrud.

Flere saker

Provoserte sykepleiere -Det er provoserende at folk ikke tar ansvar og overholder smittevernreglene. Tirsdag 11.08 2020
Flere kanaler