FREDAGSHUMOR: Fredag hadde Pernille Sørensen, Bård Tufte Johansen og Johan Golden besøk av Sigrid Sollund og Erlend Osnes i «Nytt på nytt».
FREDAGSHUMOR: Fredag hadde Pernille Sørensen, Bård Tufte Johansen og Johan Golden besøk av Sigrid Sollund og Erlend Osnes i «Nytt på nytt». Foto: NRK
I forrige uke skrev vi om de mange klagene NRK hadde mottatt etter at barnehagebarn ble satt til å synge en sang full av banneord på «Nytt på nytt».

Nå har et nytt innslag satt sinnene i kok – og medført klagestorm til Kringkastingsrådet, skriver Medier24.

«Nazifisk»
I fredagens episode, der Sigrid Sollund og Erlend Osnes var gjester, fikk deltakerne blant annet den vanlige «nye ord»-oppgaven, der deltakerne setter sammen flere småord til ett ord.

Fast paneldeltaker Johan Golden foreslo ordet «nazifisk», og måtte forklare hva dette var. 

– Christian Tybring-Gjedde, svarte Golden, til stor latter fra panelet og publikum.

Saken fortsetter under bildet
nytt på nytt
«NYTT ORD»: At Johan Golden (t.h) spøkte med ordet «nazifisk» har ført til flere hundre klager fra seerne. Foto: NRK

Reagerer på koblingen
Kringkastingsrådet har nå mottatt i alt 373 klager på innslaget, kan sekretær Erik Skarrud fortelle.

– Folk reagerer på at man kobler navnet til en folkevalgt politiker mot ordet nazi. Andre sier det er uanstendig eller at det er langt utenfor hva man bør få lov til å kalle andre på NRK, sier Skarrud til Medier24.

NRKs etikkredaktør, Per Arne Kalbakk, sier klagemengden ikke er overraskende.

– Vi har sett at det har vært endel reaksjoner i sosiale medier på de siste «Nytt på nytt»-sendingene. Satire skal ha vide rammer, og det skal være brodd, men så er det alltid en balansegang om man treffer eller ikke. Vi ser fram til diskusjonen i Kringkastingsrådet om hvorvidt vi har truffet denne gangen, sier Kalbakk til P4.

Du kan se innslaget i NRKs nett-TV her.

– Forkastelig og fælt
Programmet med de syngende og bannende barna i forrige uke har til dags dato ført til 167 klager til Kringkastingsrådet.

Innslaget var et «oppspark» til en prat om at barn i norske barnehager fortsatt synger sanger som ble sunget på 60-tallet.

«Fy faen, fy, fy faen! Mange av gutta mine har begynt å hustle om da'n», var noe av det barna sang – hentet fra Hkeem og Temurs store hit, «Fy faen», fra tidligere i år.

– De klager på at det er barn som synger låten og synes det er forkastelig og fælt. Argumentasjonen og ordbruken er litt forskjellig, men det dreier seg om at man da setter barn til å synge dette, fortalte sekretær Erik Skarrud til Dagen.


Flere kanaler