PÅ BESØK: Tøfflus holder seg godt, og legger ikke skjul på at han fortsatt er glad i jula - snart 40 år etter innspillingen av Jul i Skomakergata.
PÅ BESØK: Tøfflus holder seg godt, og legger ikke skjul på at han fortsatt er glad i jula - snart 40 år etter innspillingen av Jul i Skomakergata.
Barne-TV-helten Tøfflus har en helt spesiell plass i mange nordmenns julehjerter.

Mannen bak stemmen er Åsmund Huser, og han blir nå å høre som gjesteprogramleder på Julekanalen P7 Klem.  Her skal han, i likhet med en rekke andre kjente og kjære julepersonligheter, få servere juleminner og musikalske julefavoritter.

Han har for anledningen hentet den karakteristiske brune tøydukken ut av skuffen til skomaker Andersen. Og selv om det er mange år siden Tøfflus var å se på barne-TV før jul, røper han at det fortsatt er barna som står hans hjerte aller nærmest.

– Alle barn har jo rett til nesten alt, så dere må passe godt på barna deres, sier Huser, i rollen som Tøfflus.

Saken fortsetter under bildet
tøfflus
SKOMAKERGATA: Svært mange nordmenn har et nært forhold til Skomarker Andersen og Tøfflus. Foto: Jan Nordby NRK


Formet fra bunnen av
I tillegg til skomaker Andersen (Henki Kolstad) er trolig Tøfflus den karakteren flest personer har et forhold til, fra kjempesuksessen Jul i Skomakergata.

Det var dukkemaker Mona Wiig som utviklet dukken i forkant av innspillingen. I et intervju med VG i 2015 fortalte hun at hun ikke fikk noen føringer fra NRK om hvordan Tøfflus skulle se ut.

– Nei, ingen føringer, det lå jo i navnet hva han skulle være, men han er formet fra bunnen av. Inspirasjonen er en tøffel, men han er ingen «ombygget» tøffel altså, fortalte Wiig.

Saken fortsetter under bildet
tøfflus

Får velge sine favoritter
Det er ikke bare Huser som er invitert inn som gjesteprogramledere på Julekanalen P7 Klem i førjulstiden.

Også kjendiser som Kurt Nilsen, Ole Edvard Antonsen, Sissel Kyrkjebø, Odd Nordstoga, Anita Skorgan, Hanne Krogh, Erna Solberg, Jan Thomas, Ari Behn og Karoline Dyhre Breivang blir å høre på kanalen som spiller julemusikk helt fram til romjulen. 

Ole Edvard Antonsen har vært land og strand rundt i mange år for å spille julekonserter. Han forteller at han hele tiden forsøker å ta tak i nye julesanger som kommer, men at han alltid kommer tilbake til de gamle, tradisjonsrike klassikerne

– Noen av de mest kjente og kjære er det veldig vanskelig å komme utenom. Dette kommer nok også til å prege de sangene jeg spiller på Julekanalen P7 Klem, sier han.

julekjendiser
GJESTEPROGRAMLEDERE: Kurt Nilsen, Ole Edvard Antonsen, Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstoga velger sine julefavoritter på Julekanalen P7 Klem i ukene fram mot jul. Foto: P4

Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler