BOT: Dersom du ikke følger reglene kan det medføre bøter.
BOT: Dersom du ikke følger reglene kan det medføre bøter. Foto: Shutterstock
Dersom du har tenkt deg på ferie i sommer til den romantiske byen Paris, må du tenke deg om du ganger før du knipser et bilde av dens mest populære monument.

I følge den Europeiske Copyright-loven er slike monumenter beskyttet av loven hele livet til verkets opphavsmann, i tillegg til 70 år etter det. Og siden skaperen Gustave Eiffel døde i 1923 ble derfor Eiffeltårnet et offentlig domene i 1993.

Lysene derimot ble installert av Pierre Bidau, og ble ikke tent før 1985, noe som vil si at bilder og videoer som inneholder hans koreograferte lysoppsetting fortsatt er beskyttet av loven. Noe som vil si at lysene ikke blir offentlige før 2055.

Har du planer om å ta bilder eller video av verket må du spørre om lov, betale for rettigheter og kreditere kunstneren på rett måte. Dersom du bryter noen av disse retningslinjene kan du måtte betale bøter.

Saken fortsetter under bildet.
eiffel natt
KUNST: Disse lysene er en kreasjon av kunstner Pierre Bideau. Foto: Shutterstock

Med det sagt er denne loven til mest for å beskytte mot kommersielt bruk. Så hvis du har tenkt å ta bilde for å dele med venner på din private Instagram eller Facebook har lite å bekymre deg om. 

LES OGSÅ: Kygo har tatt sin første tatovering – for å hedre Avicii

Flere kanaler