FORELSKET: Par kysser i parken. Men hva styrer forelskelsen?
FORELSKET: Par kysser i parken. Men hva styrer forelskelsen? Foto: Fotolia
Du trodde kanskje at det er følelsene som styrer forelskelsen, men visste du at mye av følelsene styres av hormoner?

For at vi skal gidde å formere oss har utviklingen latt hormonene styre oss til å bli forelsket, til sex og til å elske våre barn. Her er stoffene som lurer deg:

1) Du dopes av dopamin...
Når du blir forelsket og "har kjemi" med et annet menneske er det verken Amors piler eller magi som tryller frem den intense, deilige, boblende følelsen av forelskelse. Det er dopamin. Et vellyststoff som gir en opplevelse av lyst, tiltrekning, opphisselse og tilfredsstillelse.

2) ..og dynkes i orgasme-stoffet
Sammen med dopamin kan også oksytocin komme flommende; da blir du forelsket og får lyst til å knytte langvarige bånd med partneren. Godfølelsen øker ved berøring. Under orgasme frigis maksimal mengde oksytocin, og fryden varer i lang tid etterpå. Det samme hormonet utløses rikt under rier og fødsel. Slik at mor og barn knytter sterke bånd.

3) Derfor forsvinner kjemien over tid
Når du er forelsket, og kjemien er på topp, gjør du mye som er utmattende; søte samtaler som varer hele natten, du glemmer å ringe venner, prioriterer vekk venner og familie, bruker penger på romantiske turer og lignende. Over tid ville dette tappet deg fullstendig for krefter, derfor er det godt at kjemien roer seg og stabiliserer tilbake til normalen. 

Flere saker

Togferie langt dyrere i Norge enn i Sverige Å reise med tog i Norge med familien er langt dyrere enn i Sverige. Søndag 02.08 2020
Flere kanaler