Foto: Thomas Sommerset/P4

Craig Whitson er opprinnelig amerikansk, og er godt kjent med store griller. Derfor fikk han laget sin egen vedfyrte monstergrill hos spesialister i Texas.

 

Han har brukt grillen på festivaler og fagsamlinger for kokker og restaurantfolk. Nå har Trond Moi kjøpt den til sin restaurant på fiskebrygga i Kristiansand, hvor han fyrer opp hver fredag.

 

Moi forklarer at det er et langsiktig prosjekt med marinering fra onsdag, vask av grillen på torsdag, og fredag morgen fyres den opp.

 

-Det tar halvannen time å få den opp i 90 til 100 grader. Kjøttet som trenger lengst tid legges på mellom klokken ni og ti, og da er det ferdig rundt klokken 16, sier Moi.

 

P4 fulgte hele prosessen i flere rapporter sammen med Whitson, som stilte opp direkte første gang litt før klokken halv ni for å fyre opp vedkammeret.
 

Det kan lages mat til nærmere et tusen mennesker samtidig. Grillen er plassert på en tilhenger, og veier rundt tre og et halv tonn.

 

Trond Moi viser fram grillen i videoen øverst på siden.

 

De to største kamrene er en slags grillovn – smoker på amerikansk. Oppvarmingen kan sammenliknes med en lukket gassgrill eller kulegrill, bare at varmekilden ikke er i samme rom.

 

Brennkammeret er plassert helt bak på hengeren. I tillegg er det en tredje enhet med en mer tradisjonell grill med kull. Foran er det også en gassbluss til gryter.

 

Det finnes mange forskjellige grillhengere. En modell har til og med parabolantenne og flatskjerm, og det finnes en som er montert på en trehjuls chopper motorsykkel.

 


Flere saker

– Personer som nekter å jobbe av religiøse årsaker skal ikke få stønad – Det er ikke akseptabelt at Nav gir penger til folk som ikke vil jobbe av religiøse grunner. Torsdag 30.07 2020
– Synd hvis minnesmerket ikke er på plass til neste år – Det er veldig synd hvis det nasjonale minnesmerket på Utøya ikke er på plass til tiårs-markeringen neste år. Fredag 31.07 2020
Flere kanaler