TAR OPP KAMPEN: Sophie Elise er lei av at menn deler et privat bilde av henne på Facebook. Denne uken gikk hun til motangrep.
TAR OPP KAMPEN: Sophie Elise er lei av at menn deler et privat bilde av henne på Facebook. Denne uken gikk hun til motangrep. Foto: Skjermdump/Sophie Elise blogg.no
Onsdag kveld denne uken bestemte blogger Sophie Elise seg for å legge ut et innlegg der hun navngir flere menn som har delt et privat bilde av henne i en Facebook-gruppe. I innlegget publiserer hun skjermdumper som viser trådene fra gruppen som har rett i underkant av 35.000 medlemmer. 

Tidligere i år gikk Sophie Elise til retten for å hindre spredning av dette bildet, som er av seksuell karakter. Dette har imidlertid ikke hjulpet og nå deles bildet igjen. Det har Sophie Elise sett seg lei på. 

«Jenter, nå vet dere hvem dere ikke skal bli kjærester med / ligge med i alle fall. Man gjør INGENTING galt som offer i en slik sak - men disse mennene her? Det er overgripere», skriver bloggeren i innlegget. 

Nederst i blogginnlegget har hun skrevet inn navnene på alle mennene, slik at saken skal dukke opp hvis man googler navnene deres. «Fuck dere, a», avslutter hun innlegget med. Til Side2 sier bloggeren at hun ikke angrer.

– Jeg står hundre prosent inne for å ha delt navnene deres i blogginnlegget. Det trenger å få en konsekvens. Siden lovverket har vært utfordrende her, var det godt å kunne gjøre noe med det selv, sier Sophie Elise til nettstedet. 

Saken fortsetter under bildet
Sophie Elise
OMSTRIDT: Bloggeren Sophie Elise er ikke redd for å si hva hun mener. Foto: NTB scanpix


Gunnar Stavrum er ansvarlig redaktør for Nettavisen og dermed også for noen av bloggerne på bloggplattformen som de eier, Blogg.no. Sophie Elise er en av disse bloggerne og til P4 forteller Stavrum at dette har vært en vanskelig sak.

– Nettavisen kan ikke navngi disse personene, så vi valgte å ikke lenke til bloggen i den saken vi skrev om dette innlegget. Men jeg mener Sophie Elise har rett til å skrive det hun vil på sin egen blogg og vil derfor ikke gå inn og redigere den, forteller Gunnar Stavrum. 

På spørsmål om det er vanskelig å være redaktør for bloggere, svarer Stavrum at han ikke ser på dette som noe problem. De 200 bloggerne Nettavisen har avtale med har alle skrevet under på en kontrakt som sier at de skal følge pressens regelverk «Vær Varsom Plakaten».

– Jeg føler at disse 200 bloggerne har utvidet ytringsfriheten i Norge og at det har vært positivt for utvikllingen av presseetikken, forklarer Stavrum.  

Innlegget til Sophie Elise har blitt delt mye i sosiale medier og hun har fått flere støtteerklæringer, men det er ikke alle som mener blogginnlegget er noe positivt. Nettstedet Journalisten har snakket med førsteamanuensis ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, Bjørnar Borvik, og han er ikke imponert.

– Innlegget til Sophie Elise er kanskje ikke straffbart, men hun bidrar til en degenerering av den offentlige samtalen. I det lange løp er samfunnet lite tjent med at mulige straffbare forhold blir «iretteført» på en blogg, sier han til Journalisten. 


Flere saker

Kulderekord i Lom Mens juni ble en måned preget av varmerekorder, har juli startet med kulderekord. Lørdag 04.07 2020
Flere kanaler