TAKKER: Petter Northugs Facebook-innlegg har gått viralt de siste timene.
TAKKER: Petter Northugs Facebook-innlegg har gått viralt de siste timene. Foto: NTB scanpix/skjermdump
Onsdag formiddag offentliggjorde en følelsesladet Petter Northug (32) at han gir seg som skiløper på toppnivå.

Nå har skikongen lagt ut et Facebook-innlegg der han oppsummerer karrieren - og takker alt fra kritikere til supportere.

«Jeg husker fortsatt hvordan det føltes da jeg for første gang tok på meg den røde landslagsdrakta. Og ikke minst første gang jeg skulle gå ankeretappen for Norge. Det er elleve år siden. Jeg var så nervøs at jeg skalv i vekslingsområdet. Og alt jeg tenkte var at jeg ikke måtte gjøre noen feil. 

Det var det stolteste øyeblikket i mitt liv», skriver Northug innledningsvis.

I innlegget mimrer han tilbake til da han som liten gutt så på langrenn sammen med bestefaren, «Beste».

– Kommer aldri til å glemme det
«Jeg stod og hoppa ved siden av, og da Bjørn (Dæhlie) gikk over målstreken først, og kollapset i målområdet i et kaos av staver, frostrøyk og frosne snørrbartbiter, snudde Beste seg mot meg så jeg kunne hoppe rundt halsen hans.»

32-åringen fremhever også øyeblikket da han tok VM-gull på hjemmebane, i Oslo i 2011.

«Da jeg gikk femmila under VM i Oslo, lå jeg rett bak Vylegzhanin da vi nærmet oss mål. Hver bevegelse i kroppen hans viste hvor mye lettere og sterkere han var i kroppen enn meg. Jeg hadde ikke mer å gi. Jeg var helt ferdig.

Men så løfta jeg blikket. Og så menneskene på hver side av sporet. 100.000 kledd i rødt, som skreik og veiva meg fram. Opp bakken, der Vylegzhanin begynte å rykke. Over kulen, der det flata ut. Inn på oppløpet. Ut på siden, og forbi ham.

Jeg kommer aldri til å glemme det.»

Saken fortsetter under bildet

northug
ØYEBLIKKET: Petter Northug titter tilbake på russiske Maxim Vylegzhanin under VM-femmila i Holmenkollen i 2011, og skjønner at han er i ferd med å ta gull. Foto: NTB scanpix


– Det er dere jeg skal takke
Northug, som opp gjennom årene har ertet på seg mange med sin cocky væremåte, takker deretter både supportere og kritikere.

En del av dere som har skrevet til meg de siste dagene har takket meg for øyeblikkene. Men det dere ikke forstår, er at det er omvendt. Det er jeg som skal takke dere. For de øyeblikkene dere har gitt meg.

Alle supportere, alle kritikere. Alle som har reist seg i setene hjemme foran tv-skjermen, når jeg nærma meg oppløpet. Alle som har stått på tribunene og veivet og skreket meg fram. Alle som har gått ut og kritisert meg, og stilt opp i debatter og tordnet i media. Jeg føler ingenting annet enn takknemlighet.

Alle har vært viktige. Alle har fått meg opp og ut i treningssporet om morgenen.

Jeg har kanskje ikke alltid vært så bra på å vise det, men hver gang jeg har tatt på meg den røde drakta har jeg vært like stolt som jeg var den første gangen.

Innlegget, som i skrivende stund er likt mer enn 33.000 ganger på få timer, avsluttes med en ektefølt takk til det norske folk.

«Langrenn er ikke viktig, men for meg har det betydd alt.

Så tusen takk for alt dere har gitt meg. Det hadde aldri gått uten.

Dere var vinden i ryggen.

Petter Northug»


Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler