MISSBRUKT: Ulrikke sier det er synd bildet blir brukt på feil måte.
MISSBRUKT: Ulrikke sier det er synd bildet blir brukt på feil måte. Foto: NTB scanpix
Et bilde av skuespiller Ulrikke Falch tatt for mange år siden har nå blitt brukt i sammenheng med spiseforstyrrelser og såkalt «tynnspirasjon». En Tumblr-bruker har lagt ut bildet av en tynnere Falch og kalt det for «Thinspiration», noe Falch har reagert kraftig på. 

I en video publisert på Youtube sier «Skam»-skuespilleren at hun nekter å være en del av en bevegelse som motiverer vekttap, selvhat og ekstrem kontrollering. 

– Det er ikke slik skjønnhet ser ut, det er ikke slik sunnhet ser ut, dette er ikke hvordan den perfekte kroppen ser ut, heller ikke hvordan kontroll og trening ser ut. Dette er hvordan ekstremt selvhat og en indre konflikt ser ut, det er hvordan et ambivalent offer ser ut, hvordan en dyp depresjon og en dødssyk jente ser ut, sier Falch i videoen.

– Jeg er så lei meg for at noen bruker et bilde av meg til å fremme en sak jeg misliker. Det enkle er å hate seg selv. Det vanskelige er å velge å elske seg selv. Velg det vanskelige. Det er inspirasjon!

Saken fortsetter under bildet.
Ulrikke
FORBILDE: Her deltar Ulrikke på kjendiskampen under årets Norway Cup Foto: NTB scanpix

Mye større enn man tror
Rådgiver i Spiseforstyrrelsesforeningen, Anette Wingerei Stulen, sier til P4 at det ligger mye mer under overflaten enn mange er klar over.

– Det finnes ikke tall eller statistikk på hvor mange «Thinspiration»-plattformer- og brukere som finnes på nettet. Men vi vet at det er mye mer i det skjulte enn vi tror. Noen velger å fortelle til foreldre eller til oss, men de fleste holder det skjult fordi de ikke vil at folk skal vite at de ser på slike ting, forteller hun. 

Stulen sier at et bilde i seg selv ikke er det som er mest skadelig, men at det derimot kan være farlig om hele grupper har et samlet mål om å bli tynne.

– Når flere idealiserer det, blir det et ideal. Man kan si det samme om treningsbrukere på Instagram. De heier på hverandre. Setter mål, og konkurrerer om hvor mange dager man kan gå uten å spise, sier hun. 

Foreldre har et ansvar
– Foreldre og voksenpersoner har et ansvar når det kommer til å følge med på hva de yngre driver med. Og mange blir overasket over hvor mye det faktisk eksisterer av slike ting på nett. Det kan være vanskelig å følge med, fordi mange av disse sidene og samfunnene er skjulte eller private. Men det kan lønne seg å stille direkte og ærlige spørsmål, unngå å kjefte, men heller være nysgjerrig på å få høre hva de driver med. 

Stulen avslutter med å si at man må tenke over hva man gjør, og ikke oppfordre og heie på hverandre. Hun sier også det er viktig at folk går imot slike «trender», og heller sprer positivt budskap, som Ulrikke Falch.

P4 har vært i kontakt med Ulrikke Falch, som ikke ønsker å kommentere saken. Falch har senere slettet bildet fra sin Instagram-profil.

Flere saker

- Ja til ølsalg i kiosker og bensinstasjoner Frp foreslår nok en gang å tillate salg av alkohol på kiosker og bensinstasjoner. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler